Vasarą nepamirškite pakankamai gerti vandens – kokį rinktis?

Vasarą nepamirškite pakankamai gerti vandens – kokį rinktis?


Harvardo medicinos mokyklos duomenimis, žmonės išgeria per mažai skysčių ir nepasiekia rekomenduotinos paros normos. Nors teoriškai žinome, kad, priklausomai nuo svorio, turime išgerti 2–3 l vandens, retam tai pavyksta. Skysčių balansas susijęs su kraujospūdžio normalizavimu, sąnarių apsauga, kūno temperatūros reguliavimu ir daugybe kitų funkcijų, todėl vanduo turėtų tapti kasdieniu mūsų palydovu, ypač – karštomis vasaros dienomis.


Sveikos mitybos specialistė, dietistė Vaida Kurpienė dalijasi įžvalgomis, kiek ir kokio vandens gerti bei kaip nepamiršti to daryti.

Nepamiršti vandens padės viena paprasta taisyklė


„Įprastai rekomenduojamos 6–8 stiklinės vandens, tai teorinis skaičius, kitaip sakant – vidurkis. Faktiškai vandens kiekis, kurį per parą rekomenduojama išgerti, priklauso ne tik nuo žmogaus svorio, bet ir papildomų sąlygų, – komentuoja specialistė. – Jei vartojate nemažai daržovių ar sriubos, šis kiekis bus kiek mažesnis ir atvirkščiai – išaugs, jei valgysite daugiau baltyminio, skrudinto, vytinto ar gausiai sūdyto maisto, užsiimsite aktyvia fizine veikla, būsite pirtyje ar lauke karštu oru, kai gausiai prakaituojame. Apie tinkamą suvartojamų skysčių kiekį greičiausiai paliudys šlapimo spalva, kuri turėtų būti vos gelsva.“

REKLAMA


Tiems, kam sunku per parą išgerti reikiamą kiekį vandens, gali padėti keli paprasti patarimai. Vandenį paskaninkite citrusiniais vaisiais, šviežiomis uogomis, agurkais, mėtomis ar kitais mėgstamais pagardais arba atraskite parduotuvėje sau priimtiniausią vandenį. Jei vandenį mėgstate, tačiau paprasčiausiai pamirštate išgerti, jums gali pagelbėti specialios priminimo programėlės mobiliajame telefone.


V. Kurpienė dalijasi ir paprasta „vandens stiklinės“ taisykle, kuria vadovaujasi pati: išgerti po stiklinę vandens ryte ir prieš kiekvieną valgį bei tarpinius dienos užkandžius. Išsiugdžius šį įprotį, vandens gėrimo ritualas taps toks pat įprastas kaip ir pats valgis.


Kuo skiriasi natūralus mineralinis nuo stalo vandens?


Pasak V. Kurpienės, kai vanduo iš krano atitinka higienos reikalavimus, jis puikiai tinkamas gerti, tačiau nederėtų pamiršti ir natūralaus mineralinio vandens. Geriausias variantas – abi vandens rūšis savo kasdieniame racione derinti.

REKLAMA


Vandens rūšį gamintojai nurodo ant pakuotės: natūralus mineralinis vanduo – tai toks, į kurį mineralai patenka natūraliai, iš žemės gelmių, o į stalo vandenį, jei jis su mineralais – jie pridedami dirbtinai.


„Vienas dažnai užduodamų klausimų – gerti paprastą ar gazuotą vandenį. Jeigu kalbame apie normą, kurią reikia išgerti per parą, rekomenduoju rinktis vandenį be burbuliukų. Gazuotą vandenį taip pat galima gerti, pavyzdžiui, norint suaktyvinti virškinimą“, – komentuoja V. Kurpienė.


Pati mitybos specialistė reguliariai vykdo „jodo terapiją“ – kai vietoje įprasto vandens geria natūralų mineralinį vandenį, natūraliai turintį jodo („Uniqa“). Toks vanduo – unikalus ir išgaunamas ne visame pasaulyje. Lietuva bene vienintelė Europoje gali pasigirti natūraliai jodo turinčiu vandens gręžiniu, esančiu Dzūkijoje.


Jodas svarbus normaliai pažinimo funkcijai, normaliai energinių medžiagų apykaitai, normaliai nervų sistemos veiklai, normaliai odos būklei palaikyti bei normaliai skydliaukės hormonų gamybai ir normaliai skydliaukės veiklai. Deja, pats organizmas jodo negamina, todėl jo turime gauti iš maisto ar mineralinio vandens.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 15 (2024)

    Savaitė - Nr.: 15 (2024)