Oro taršą galime rasti ir namų aplinkoje

Oro taršą galime rasti ir namų aplinkoje


Galvodami apie užterštą orą dažniausiai įsivaizduojame uždaras, daug žmonių pritraukiančias patalpas ar didmiesčius su dideliais mašinų srautais. Tačiau rečiau susimąstome apie oro švarą namuose ar biure.


Dėl teršalų, alergenų ir dulkių dalelių poveikio mūsų organizmams, neprižiūrimas oras namuose gali kelti didesnį pavojų sveikatai, nei buvimas lauke. Tačiau dirbtiniu intelektu valdoma technika padeda spręsti vis daugiau mūsų problemų, o su kai kuriais prietaisais jau galime valdyti ir orą.


Dirbtinis intelektas namuose


Nereikia būti mokslininku, kad suprastum, jog dirbtinio intelekto plėtra toliau veiks verslą, kels jam naujus iššūkius, bet ir pakeis kasdienį žmonių gyvenimą. Todėl nenuostabu, kad didžiosios technologijų gamintojos vis daugiau laiko ir lėšų investuoja į šią sritį.


Kadaise buvo manyta, kad mąstymas, aplinkos analizė, kūrybiškumas ir logika yra tik žmonėms būdingos savybės. Tačiau dabar dirbtinis intelektas gali įsiminti ir analizuoti aplinką. „Samsung“ išmaniųjų technologijų kūrėjai dirbtinį intelektą diegia ne tik į telefonus, buitinę techniką, investuoja lėšas į savaeigių automobilių kūrimą, bet ir neseniai pristatė dirbtiniu intelektu valdomą oro kondicionierių.

REKLAMA


„Dirbtiniu intelektu valdomi siurbliai gali aptikti kelyje pasitaikančias kliūtis ir jas apvažiuoti, o oro kondicionieriuose įmontuota judesio aptikimo sistema geba keisti šio prietaiso nustatymus, pristabdyti jo veiklą ir įjungti budėjimo režimą, jei patalpa yra tuščia. Dirbtiniu intelektu valdomi prietaisai gali tapti tarsi žmogaus akimis ir ausimis tada, kai jo nėra namuose“, – dirbtiniu intelektu valdomų prietaisų privalumus vardina „Samsung“ atstovė Margarita Abraitė.


Išmanūs prietaisai sprendžia senas problemas


Technologijas tobulinantys inžinieriai kas dieną ieško būdų, kaip palengvinti žmogaus buitį ir išspręsti daugiausiai nusiskundimų keliančias problemas. Kai kurios iš jų paprastesnės, pavyzdžiui, kaip svarbių ir visiškai vartotojui neaktualių elektroninių laiškų rūšiavimas. Tuo tarpu, kitos problemos yra labiau erzinančios ir jų sprendimui atrasti reikia daugiau laiko.


Pavyzdžiui, jei kalbėsime apie tradicinius oro kondicionierius, tai dažniausiai pasitaikantis nusiskundimas – skersvėjo pojūtį sukuriantys šalto oro gūsiai, kuriais būdavo vėdinama patalpa. Atrodo, anokia čia problema, bet dauguma sutiks, kad tai yra neigiama tokių įrenginių savybė.

REKLAMA


„Ar norėtumėte, kad dirbtiniu intelektu valdoma įranga padėtų gyventi laimingesnį ir sveikesnį gyvenimą? Kasdien naudojami įrenginiai turi galvoti apie vartotoją ir jo gyvenimą daryti geresnį, todėl mūsų kompanijos naudojama kondicionavimo technologija „Wind-FreeTM“ geba atvėsintą orą švelniai ir tolygiai pasiskirstyti per tūkstančius mikro skylučių, sukurti nejudančio oro pojūtį ir pašalinti dėl skersvėjo atsiradusį diskomfortą“, – pasakoja M. Abraitė.


Pagrindinis inžinierių siekis – technologijų pagalba kuriama patogesnė ir sveikesnė žmogaus aplinka. Todėl išmanūs oro kondicionieriai pasižymi ir naujos kartos filtrais, padedančiais valyti aplinkos orą. Juose esanti antibakterinė ir antivirusinė danga geba išfiltruoti į orą pakilusius teršalus ir alergenus. Taip išmanieji ir dirbtiniu intelektu valdomi oro kondicionieriai gali tapti puikiu pagalbininku ne tik biure, bet ir namuose.


Dirbtinis intelektas – ekologiška ir ekonomiška technikos alternatyva


Visuomenėje sklando mitas, kad inovatyviai buitinei technikai reikalingos ir didesnės energijos sąnaudos. Bet iš tiesų, vienas pagrindinių dirbtinio intelekto privalumų – efektyvus prietaisų valdymas ir darbo eigos paskirstymas. Pavyzdžiui, oro kondicionieriai atsižvelgia į lauko klimatą ir automatiškai persijungia į tinkamiausią režimą.


„Taip tiekiama energija išnaudojama efektyviau ir ekologiškiau. Taip pat oro kondicionieriuose įdiegtas dirbtinis intelektas geba analizuoti natūralias kambario sąlygas ir įsiminti vartotojo įpročius. Dėl automatizuotų valdymo sistemų dirbtinio intelekto prietaisai gali padėti sutaupyti iki 40 proc. elektros energijos sąnaudų ir sumažinti anglies dvideginio pėdsakus ore“, – kalba M. Abraitė.


Dirbtinis intelektas, kasdien vis labiau įsiliedamas į gyvenimą, formuoja ir keičia nusistovėjusius žmonių įpročius. Pagerinti gyvenimo kokybę ir padėti žmonėms efektyviau atlikti užduotis yra pagrindinė išmaniųjų technologijų kūrėjų užduotis. Spėlioti, ką išvysime ateityje, sunku, tačiau progresas – garantuotas.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)