Naujų įpročių ugdymo metas: idėjos ekologiškesnei gyvensenai

Naujų įpročių ugdymo metas: idėjos ekologiškesnei gyvensenai


Karantinas pristabdė pasaulio tempą – sulėtėjo įvairių gamyklų veikla ir transporto priemonių eismas, o tuo pačiu sumažėjo ir oro tarša. Jei leisdami dienas namuose ieškote naujos ir dar neišbandytos veiklos, galbūt pats metas susimąstyti kaip galite prisidėti prie aplinkos taršos mažinimo? Dalinamės didelių pastangų nereikalaujančiais veiksmais, padėsiančiais žengti pirmuosius žingsnius žalesnio gyvenimo link.


Išjunkite nenaudojamus prietaisus


Elektros energijos taupymas yra vienas iš paprasčiausių dalykų, kurį galite padaryti siekdami prisidėti prie anglies dvideginio (CO2) išmetimo į aplinką mažinimo. Elektriniai prietaisai net ir budėjimo režime naudoja elektrą, todėl visuomet išjunkite tuos įrenginius, kurių nenaudojate. Nepamirškite iš elektros lizdų ištraukti nieko nekraunančių įkroviklių.


Norėdami padaryti dar daugiau, prieš įsigydami naujus elektrinius prietaisus, įsitikinkite, kad jie taupiai ir efektyviai ją naudoja.

REKLAMA


Rūšiuokite, rūšiuokite ir dar kartą rūšiuokite


Dar vienas paprastas žingsnis, kuriuo galite prisidėti prie planetos saugojimo – rūšiavimas. Daugelyje gyvenviečių, bent 500 metrų spinduliu, galima rasti rūšiavimo konteinerius, tad namuose atskirai dėkite plastiką su popieriumi, stiklą ir buitines atliekas. Ar žinojote, kad vienas plastikinis buteliukas suyra per maždaug 180 metų?


Vien JAV daugiau nei 60 mln. butelių kiekvieną dieną patenka į sąvartynus, tad pasaulyje išmetamo plastiko kiekis auga milžinišku greičiu. Todėl nepamirškite rūšiuoti ir priduoti tuščią tarą. Taip atgausite ir užstatą, ir galbūt prisidėsite prie didesnių plastiko perdirbimo akcijų.


Nešvaistykite maisto


Surinkti „Maisto banko“ duomenys rodo, kad statistinis lietuvis kasmet išmeta apie 56 kg nesuvartotų maisto produktų, tad prieš eidami apsipirkti susiplanuokite savaitės meniu ir susidarykite reikalingų produktų sąrašą. Stenkitės palaikyti tvarką šaldytuve ir suvartoti visus turimus produktus.

REKLAMA


Išmetamas maistas yra didžiulė problema visame pasaulyje, kuri ne tik kelia gamtai žalingų dujų susidarymą sąvartynuose, bet pėdsaką palieka ir asmeninėse išlaidose. Atsakingas ir saikingas vartojimas gali padėti ne tik gamtai, bet ir jūsų finansams.


Senus daiktus prikelkite naujam gyvenimui


Neskubėkite išmesti namuose esančių daiktų – nuo rūbų iki technologijų – viskam gali būti suteiktas antras šansas. Senus, nebetinkančius drabužius dėkite į atskirą maišą ar dėžę, kurią vėliau galėsite paaukoti labdarai ar priduoti į dėvėtų prekių parduotuvę. Pasidomėkite ir drabužių parduotuvių iniciatyvomis. Ne vienoje iš jų už atneštą maišelį su jūsų nebenešiojamais drabužiais galima gauti nuolaidą kitam apsipirkimui.


Tą patį darykite ir su technologijomis. Neskubėkite jų išmesti, pažiūrėkite – galbūt verta jas sutaisyti. Jei ne, dėkite jas į bendrą dėžę ir priduokite į tam skirtus technikos išmetimo punktus. Taip pat pasidomėkite ir technologijų gamintojų kuriamomis iniciatyvomis. „Samsung“, žinodama, kad technika dažnai atsiduria sąvartynuose, savo klientus ragina priduoti senus telefonus, o mainais jiems siūlo nuolaidas naujiems įrenginiams. Akcijos dėka praeitais metais bendrovė visame pasaulyje surinko ir išrūšiavo daugiau nei 2 mlrd. kilogramų technologinių atliekų.

Paprastas lemputes keiskite LED šviesa


Perdegus lemputei pabadykite surasti jai LED atitikmenį. LED lemputės efektyviau išnaudoja elektros energiją ir pasižymi ilgesniu veikimo laiku. Tai reiškia, kad pakeisdami standartines galvutes sunaudosite mažiau energijos ir galėsite rečiau jas keisti.


Turėkite omenyje, kad LED lemputės yra įvairaus ryškumo ir dizaino, todėl apšvietimą galėsite taikyti pagal savo individualius poreikius.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 15 (2024)

    Savaitė - Nr.: 15 (2024)