4 patarimai, kaip saugiai važinėti dviračiu žiemą

4 patarimai, kaip saugiai važinėti dviračiu žiemą


Važinėjimas dviračiu žiemą gali skambėti kaip pokštas, tačiau Skandinavijos šalyse tai – norma. Ir nors vienas kitas per pusnis pravažiavęs dviratininkas priverčia praeivius kraipyti galvas, tačiau apleisti mėgstamo sporto ar mylimos transporto priemonės šaltuoju metų laiku būtinybės nėra. Svarbiausia – tinkamas pasiruošimas. O apie jį verta pradėti kalbėti iš anksto, kol horizonto nedengia baltas apklotas. „IKI Velomaratono“ organizatoriai išskiria 4 esminius patarimus, padėsiančius jums saugiai važinėti net ir šaltuoju metų laiku.


Nėra blogo oro – yra netinkama apranga


Kad neperšaltumėte važinėjant dviračiu šaltuoju metų laiku, pasirūpinkite tinkama apranga. Čia galioja trijų sluoksnių taisyklė. Pirmasis rūbas, dengiantis kūną, turi būti plonas ir gebantis išgarinti prakaitą. Tai gali būti medvilniniai marškinėliai ar specialus sportinis rūbas. Antrasis rūbas – šiltas ir patogus megztukas, kuris neleis jums sušalti. Tam puikiai tinka vilnoniai drabužiai. Trečiasis – vėjui ir lietui nepralaidi striukė.

REKLAMA


Nepamirškite ir kojų. Pasirūpinkite šiltesnėmis kelnėmis, o jeigu lyja – kaip antras kelnes dėvėkite neperšlampamas kelnes. Svarbu užtikrinti ir galūnių šilumą, nes jos nejuda. Pėdas apsaugokite šiltesnėmis kojinėmis, o rankas – šiltomis, vėjo neperpučiamomis ir vandeniui atspariomis pirštinėmis. Rinkitės ausis dengiančią kepurę ir, žinoma, šalmą. Kaklą galite apsaugoti šaliku ar mova.


Žiemą padangos keičiamos ne tik automobiliams


Ar žinojote, jog ir dviračiams gaminamos dygliuotos padangos? Nors yra dviratininkų, teigiančių, jog žiemą galima važinėti įprastomis padangomis, siūlytume nerizikuoti. Staiga iškritęs sniegas, susiformavęs plikledis ar nuo vandens nubėgimo takų užšalęs vanduo gali sukelti rimtų nemalonumų važiuojant „plikomis“ padangomis. Taip pat ieškokite platesnių nei vasarinės padangų – jos turi didesnį sukibimo plotą su kelio danga. Ne ką mažiau svarbu tinkamas oro slėgis – palaikykite mažesnį slėgį nei įprastai, jį rinkitės pagal rekomendacijas ant padangų.

REKLAMA


Padėkite kitiems eismo dalyviams jus pamatyti


Šaltuoju metų periodu dažnas žmogus su tamsa atvažiuoja ir išvažiuoja iš darbo. Tamsusis metas sėkmingai lyderiauja paros cikle, tad šviesa pasidžiaugiame ne taip dažnai, kaip vasarą. Tai ne tik signalizuoja galimą vitamino D trūkumą, bet ir prastą matomumą. Jeigu prie to prisideda ir krituliai, jus pamatyti kitam eismo dalyviai tampa ypač sudėtinga.


Pagal kelių eismo taisykles, sutemus dviratininkai privalo dėvėti šviesą atspindinčią liemenę, o dviračius aprūpinti šviesos elementais: raudonu žibintu gale, baltu žibintu priekyje ir šviesą atspindinčiais elementais abiejuose dviračių šonuose (ratų stipinuose). Taip pat nepamirškite per perėją dviratį persivaryti ir nebūti aklosiose kitų eismo dalyvių zonose.


Venkite staigių manevrų


Net jeigu jūsų dviratis „apautas“ dygliuotomis padangomis, jos 100 procentų jūsų neapsaugos. Rekomenduojame važiuojant nedaryti staigių judesių, nesistoti ant pedalų. Posūkius atlikite didesniu lankstu nei prastai, stabdykite gerokai iš anksto. Patekus ant ledo neminkite pedalų, nestabdykite – prariedėkite iki kol pasibaigs slidi kelio danga. Priekinį stabdį naudokite itin švelniai ir atsargiai. Jeigu padangos maksimaliai dygliuotos, tai jums leis paprasčiau ir lengviau manevruoti ir nesibaiminti užvažiavus ant ledo.


Svarbiausia – sveikas protas ir apgalvoti veiksmai!







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)