Dizainerė pataria: 3 paprasti ir taupūs būdai atnaujinti namus

Dizainerė pataria: 3 paprasti ir taupūs būdai atnaujinti namus


Nors visiems tinkančios taisyklės, kaip dažnai turėtume atnaujinti namus, nėra, po tam tikro laiko natūraliai kyla pokyčių noras. Tinkamiausias tam metas – vasaros atostogos, kai sulėtiname tempą ir turime daugiau laiko. Anot IKEA namų dizainerės, net ir keli maži pokyčiai gali padėti savo namuose pasijusti visai kitaip. Ji dalinasi trimis paprastais ir taupiais patarimais, kaip atnaujinti savo erdves.


„Naujausi kasmet atliekamo tyrimo „Gyvenimas namuose“ rezultatai atskleidė, jog daugiau nei du trečdaliai Lietuvos gyventojų norėtų atnaujinti savo namus, tačiau juos stabdo pinigų (75 proc.), laiko (42 proc.) arba energijos (33 proc.) stoka“, – sako dizainerė Vaiva Klezienė, teigdama, kad reguliariai atnaujinti namus sau leisti gali daugelis, ypač kai pokyčiai gali siekti vos kelis eurus.


Anot V.Klezienės, pirmiausia kiekvienam reikėtų įsivertinti, kurios namų erdvės ar vietos šiuo metu kliūna labiausiai. „Kuomet aiškiai sau įsivardiname pagrindines vietas, kurias norime keisti, sprendimai pokyčiams ateis natūraliai. Žingsnelis po žingsnelio, net ir po, atrodytų, mažiausių pakeitimų namuose pasijusite visai kitaip. Pavyzdžiui, susitvarkius spintą ir sudėliojus daiktus į specialiai tam skirtas dėžutes ar krepšelius, atsiras įkvėpimas ir bus lengviau imtis didesnių pokyčių“, – sako dizainerė.

REKLAMA


Ji taip pat atkreipia dėmesį, kad namai visai naujai gali atrodyti vien pakeitus sienų spalvą ar namų tekstilę. „IKEA visada primena, kad pokyčiai nekainuoja daug. Įsitikinti galite pakeitę pagalvėlių užvalkalus – kambario nuotaika iš karto bus kita. Tuo tarpu atnaujinus visą namų tekstilę: pagalves, užuolaidas ir kilimus – vos už kelias dešimtis eurų namai pasikeis dramatiškai“, – sako dizainerė. Ji priduria, kad jei namuose reikia atnaujinti baldus, nebūtina jų įsigyti visų vienu kartu – sutaupyti galima perkant palaipsniui. Svarbiausia, kad pirkiniai derėtų vienas prie kito.


Sienų spalva ir tapetai


Šiuo metu populiariausios sienų spalvos yra pasteliniai atspalviai – švelnūs terakotos, šviesiai mėlynos, peleninės rožinės, beveik baltos ar šviesiai pilkos tonai bei natūralios medžiagos ir augalų raštai.


„Populiariausios baldų spalvos Lietuvoje interjere išlieka baltos, rusvai gelsvos, smėlio, rudos ir juodai-rudos, tačiau joms nenusileidžia ir natūralaus ąžuolo, neapdoroto medžio atspalviai“, – pastebi dizainerė. Ji priduria, kad, net tuomet, kai mėgstamiausios spalvos yra natūralios, vis tiek galima pritaikyti drąsių sprendimų, pavyzdžiui, namams pasirinkus ryškius akcentus.

REKLAMA


Ekspertė pabrėžia, kad yra kelios pagrindinės taisyklės, kurių reikėtų laikytis, norint sukurti namuose atpalaiduojančią ir jaukią atmosferą. „Miegamuosiuose reikėtų rinktis žemės ir ramius atspalvius bei pablukusių tonų paletę. Tuo tarpu gyvenamasis kambarys jau gali būti žaismingesnis ir turtingesnis ryškiomis spalvomis“, – sako V.Klezienė.


Miegamuosiuose tapetai taip pat gali būti raštuoti ar margi, tačiau rinktis dizainerė vis tiek pataria nekontrastuojančius tonus, o raštuotas sienas kurti už galvūgalio – taip miego netrikdys už akių kliūvančios ryškios spalvos. Svetainėje tai pat reikėtų vadovautis panašiais principais – televizoriaus fone esanti siena neturėtų būti labai marga, nes tai vargins akis. „Verčiau akcentais paverskite vieną ar dvi sienas, kurios gali būti ryškių spalvų, su daugiau aksesuarų“, –sako dizainerė.


Ji pabrėžia, kad virtuvėje ir vonioje geriausia naudoti gaivias ir švaros įspūdį sukuriančias spalvas, pagyvinant jas ryškesnėmis, kurios pagardintų maisto skonį virtuvėje ar ryte padėtų greičiau prabusti duše. „Plytelės virtuvėje gali būti margesnės, tačiau rekomenduojama išlaikyti bendrą vaizdą kiek įmanoma švaresnį ir verčiau žaisti su akcentais, tekstilės spalvomis, lėkštėmis ar serviravimo sprendimais“, – pataria ekspertė.


Tekstilė ir dekoracijos


Dizainerės įsitikinimu, tekstilė ir dekoracijos gyvenamąsias patalpas paverčia tikrais namais. „Tekstilė ne tik suteikia komforto jausmą – per jos pasirinkimus kiekvienas galime atskleisti savo individualumą ir kūrybiškumą. Ji gali būti derinama tiek prie ryškių spalvų pagalvėlių, tiek būti baigiamuoju miegamojo akcentu, kuriame vyrauja balta spalva“, – sako V.Klezienė.



Anot jos, čia taip pat reikėtų laikytis tos pačios taisyklės – pasirinkite vieną pagrindinį akcentą, o viską aplink varijuokite ir derinkite prie jo. Pavyzdžiui, jei patalynė yra ryški ir raštuota, tuomet pagalvėlės ir kilimai neturėtų būti labai margi.


Dizainerė teigia, kad tekstilė yra geriausias būdas greitai atnaujinti kambarį, ypač, kai kalbame apie skirtą vaikams. Jiems sparčiai augant, atitinkamai keičiasi ir jų poreikiai. „Kambarys, kuriame reikšmingą vietą užėmė žali dinozaurai, vien pakeitus patalynę, užuolaidas, kilimą ir pagalvėles, greitai gali virsti kosminiu laivu su robotais, juo labiau kai tai atsieis vos kelis eurus“, - sako dizainerė, primindama, kad tekstilė reikšmingai pakeičia atmosferą ir gali padėti sukurti norimą nuotaiką.


Paprastai žmonės dekoracijas ir mažus niekučius išdėlioja po visus namus – laiko juos atvirose lentynose, spintose su stiklinėmis durelėmis, ant paveikslų ir nuotraukų rėmelių. Pagrindinė ekspertės rekomendacija čia būtų – juos grupuoti. „Sienas naudokite paveikslams, rėmeliams su nuotraukomis iš kelionių ir nuotykių akimirkų, juk atsiminimai – laikui nepavaldūs. Tačiau ir čia svarbu vizualiai neperkrauti. Geriau sukurti vieną vietą, kurioje bus daugiau aksesuarų, negu juos išmėtyti po visą patalpą“, – pataria V.Klezienė.


Daiktų laikymo sprendimai


Beveik pusė mūsų šalies gyventojų (49 proc.) norėtų, kad daiktai namuose būtų laikomi tvarkingiau, trečdalis (34 proc.) mano, kad jų turi per daug, tačiau atsisveikinti su jais irgi nėra pasiruošę (44 proc.). Taigi čia, anot IKEA namų dizainerės, geriausiai pasitarnauja daiktams laikyti skirti sprendimai.

REKLAMA


„Kad namų erdvės atrodytų švariai ir tvarkingai, o daiktai nesimėtytų ant grindų, lentynų ir kėdžių, labai svarbu turėti daiktų organizavimo ir laikymo sprendimų. Pavyzdžiui, vonioje galima sukurti tvarkingą atmosferą, naudojant spinteles, skirtas daiktams laikyti po plautuve. Taip turėsite papildomų stalčių ir lentynėlių, dėžių, krepšelių ar maišelių daiktų laikymui. Štai specialios daiktams lentynose tvarkingai laikyti skirtos dėžės kainuoja nuo euro. Svetainės, miegamojo ir vaikų kambario lentynose taip pat galima laikyti daiktams susidėti skirtas dėžes, puikiai derančias prie interjero“, – sako V.Klezienė.


Ji priduria, kad daiktų laikymo atributų spalvos ir tekstūra turėtų derėti viena prie kitos – naudojant pintus krepšelius, vertėtų apsistoti ties vienu, dviem skirtingais raštais. Dizainerė taip pat pabrėžia, kad išlaikant švaros įspūdį namuose ir atvirai juose laikant vos kelis daiktus – namai bus išties švaresni, nes ant daiktų nesikaups dulkės, tvarkytis bus paprasčiau, o namai atrodys estetiškai, lakoniškai ir stilingai.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)