Vasara – palankus metas ieškantiems darbo

Vasara – palankus metas ieškantiems darbo


Užimtumo tarnybos duomenys rodo, kad artėjant šiltajam metų sezonui, kolektyvo narių ieškančių darbdavių skaičius auga. Pavyzdžiui, 2024 m. balandžio mėn., lyginant su kovo mėn., darbo pasiūlymų skaičius augo 17 proc.


Visgi, didelė darbo vietų pasiūla reiškia, kad kandidatai gali rinktis jiems labiausiai tinkamą variantą, todėl darbdaviai turi nemenkai paplušėti, norint pritraukti talentus. „DPD Lietuva“ personalo vadovė Aušra Delonaitė pasakoja, kokios įsidarbinimo tendencijos vyrauja šiuo metu.


Pasak „DPD Lietuva“ personalo vadovės, nėra vieno teisingo metodo, kuris lemtų sėkmę pritraukiant talentus. Todėl itin svarbu išsiaiškinti, kas svarbu konkrečiai potencialių darbuotojų grupei ir pagal tai teikti darbo pasiūlymus.


„Pavyzdžiui, ieškant terminalo darbuotojų, suprantame, kad mums reikia didesnio kiekio kandidatų, todėl daugiau investuojame į skelbimo pasiekiamumą ir peržiūras. Tuo metu, jei ieškome patyrusio specialisto, mums nereikia didžiulio kandidato srauto – jei mums pavyks sudominti vieną ar kelis gerus specialistus, atranka gali būti sėkminga“, – sako A. Delonaitė.

REKLAMA


Atrankų procesas bus vykęs, jei abi pusės gebės aiškiai įvardinti savo poreikius ir galimybes. Personalo vadovės teigimu, pateikdami ilgą reikalavimų sąrašą, darbdaviai sumažina kandidatų skaičių.


„Prieš pradedant atrankų procesą dažnai klausiame skyrių vadovų, ar tikrai visos šiai pozicijai reikalingos kompetencijos yra būtinos. Pergalvojame, galbūt tokių įgūdžių kaip užsienio kalba, kompiuterinis raštingumas, projektų valdymas ir pan. darbuotojas gali išmokti darbo metu. Naujausi tyrimai rodo, kad pravartu „samdyti“ ne žinias, bet asmenines savybes bei vertybes. Todėl itin svarbu darbo pokalbio metu ne tik patikrinti kandidato gebėjimus, bet ir teisingai pristatyti savo įmonę, kad būtų galima įsivertinti, ar abiejų pusių vertybės sutampa“, – teigia A. Delonaitė.


Rūpestis emocine būkle – vienas svarbiausių elementų

Vienas populiariausių būdų įmonėms išsiskirti siekiant pritraukti talentus – siūlyti kuo originalesnes papildomas naudas. Anot A. Delonaitės, šiuo metu vis daugiau potencialių darbuotojų dėmesį kreipia į savo emocinę būklę. Nors darbdavio rūpestis kolektyvo narių emocine sveikata vis dar nėra plačiai naudojama nauda, visgi, ji sparčiai populiarėja, kadangi kuria itin didelę vertę.

REKLAMA


„Vis dar nedaug kalbama apie darbdavio rūpestį kolektyvo narių emocine sveikata. Nors tai nėra masiškai populiari nauda, kuria naudojasi didelė dalis įmonės darbuotojų, ji yra labai svarbi. Mūsų darbuotojai žino, kad prireikus jie gali ne tik klausyti paskaitų, meditacijų, mokytis geriau pažinti savo emocijas, bet ir anonimiškai pasinaudoti psichologo konsultacijomis, kurias apmoka įmonė. Šią naudą savo kolektyvo nariams siūlome jau ne pirmus metus ir pastebime, kad tai yra itin vertinga investicija“, – aiškina „DPD Lietuva“ personalo vadovė.


Ji priduria, kad šiuo metu vis daugiau darbuotojų darbą identifikuoja ne tik kaip pajamų šaltinį, bet taip pat prioritetą teikia prasmę turinčiam darbo pobūdžiui.


„Kiekvienam tai gali būti skirtingai dalykai – nuo noro pasiūlyti visuomenei naujausius sprendimus iki siekio rūpintis, kad aplink esantys žmonės būtų laimingi. Šioje vietoje itin svarbu dar atrankų metu išsiaiškinti, ar darbuotojo ir įmonės vertybės sutampa“, – tvirtina A. Delonaitė.


Darbo ir poilsio balansas – raktas į darbuotojų lojalumą

Jau kelerius metus, renkantis darbdavį, pirmuoju smuiku papildomų naudų orkestre groja hibridinio darbo modelio galimybė. Ji ir toliau išlieka vienu populiariausių potencialių darbuotojų reikalavimu.


„Toks modelis darbuotojams itin palankus, kadangi padeda ne tik sutaupyti laiko bei pinigų, skirtų kelionei į biurą ar maitinimui, bet ir padeda geriau išlaikyti darbo bei laisvalaikio balansą, kuris šiuo metu darbuotojams yra labai svarbus. Nors prieš kelerius metus svarbu buvo suteikti nuotolinio darbo galimybę, dabar pastebime, kad darbuotojai vis dažniau nori derinti darbą iš namų ir keletą dienų per savaitę atvykti į biurą. Taip gali stiprinti asmeninius ryšius ir patenkinti bendravimo poreikį“, – pasakoja A. Delonaitė.



Pasak jos, taip pat darbuotojai itin vertina darbo bei poilsio balansą. Todėl dar viena gana nauja, tačiau vis sparčiau populiarėjanti nauda – papildomas apmokamas laisvas laikas.


„Jis gali būti suteikiamas įvairiausia forma – mes turime papildomą apmokamų atostogų dieną gimtadienio proga, net kelias dienas lojalumo programoje, taip pat nutikus įvairioms asmeninėms progoms. Taip pat viena per mėnesį laisva apmokama diena, skirta savanorystei – vienas sėkmingiausių mūsų sprendimų“, – tvirtina A. Delonaitė.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 30 (2024)

    Savaitė - Nr.: 30 (2024)