Kodėl darbo tvarkos taisyklės būtinos ir kas jose turi būti?

Kodėl darbo tvarkos taisyklės būtinos ir kas jose turi būti?


Jeigu reikėtų aiškiai įvardinti įmonės darbo taisykles, ko gero, ne kiekvienas darbuotojas jas žinotų ir pasakytų, kur tiksliai jas gali rasti. Dar didesnė problema, kai to negali padaryti patys darbdaviai. Teisininkai sako, kad darbo taisyklės svarbios ne tik dėl to, kad darbuotojai žinotų, kada pasirodyti darbe. Tai yra vienas iš bendrovėms svarbių dokumentų, esant poreikiui padedančių apginti bendrovės interesus. Taigi, pakalbėkime šiek tiek plačiau apie tai, kokia šio dokumento svarba ir kas jame turėtų būti.

Kodėl darbo tvarkos taisyklės svarbios?

Advokatai darbo teisės klausimais sako, kad darbo taisyklės yra vienas esminių dokumentų, kuriuo ne tik reguliuojama įmonės vidaus tvarka, bet ir galima remtis krizinėse situacijose. Apskritai, teisininkai pabrėžia, kad darbo taisyklės yra skirtos tam, kad kiekvienam įmonės darbuotojui, nepriklausomai nuo pareigų, būtų aiškios elementarios nuostatos – nuo darbo valandų, viršvalandžių apmokėjimo iki to, kas kelia interesų konfliktus.


Kuo tai naudinga? Keli esminiai privalumai:


• aiški vidaus tvarka;
• aiškūs priimtini elgesio principai;
• geresnis darbo supratimas ir drausmė;
• efektyvesnis ir kokybiškesnis darbas;
• aiškus taisyklių nesilaikymo pasekmių suvokimas.

REKLAMA


Darbo taisyklės nustato vienodo elgesio pagrindus ir atsakomybę už jų nesilaikymą. Įmonės vidaus darbo tvarkos taisykles labai svarbu apibrėžti, ypač turint omenyje, kad kai kurių darbo santykių aspektų nereguliuoja LR įstatymai ir kiti teisės aktai.


Specialistai pastebi, kad įmonėse, kuriose yra aiškios vidaus taisyklės, yra kur kas daugiau aiškumo tiek kasdien, tiek susidūrus su krizinėmis situacijomis.


Kas jose turėtų būti apibrėžta?

Aišku, kad darbo tvarkos taisyklės yra labai svarbios. Tačiau kitas klausimas – kas tiksliai jose turi būti? Yra tam tikros rekomendacinės gairės, tačiau kiekviena įmonė pagal savo veiklos sritį, vidinę kultūrą, vertybes ir kitus aspektus turi įsivertinti, kas jai svarbu.


Elementarūs dalykai, kurie turėtų būti paminėti be bendrųjų darbuotojų teisių ir pareigų bei atsakomybės už taisyklių pažeidimus:


• darbo sutarties sudarymas, keitimas ir nutraukimo politika;
• darbo laikas ir visos su juo susijusios subtilybės;
• viršvalandžiai ir jų kompensavimo politika;
• interesų konflikto vengimo gairės.

REKLAMA


Tai tik keli svarbūs punktai, tačiau jų yra ir daugiau. Svarbius vidaus darbo taisyklių aspektus gali padėti išsigryninti ne tik įmonėje dirbantys asmenys, bet ir darbo teisės ekspertai.


Yra ir daugiau dokumentų, kuriems neskiriama pakankamai dėmesio. Pavyzdžiui, turto naudojimo tvarka, nuotolinio darbo politika, darbo apmokėjimo sistema ir pan. Teisininkai sako, kad tai galbūt atrodo ne tokie reikšmingi dokumentai, bet jie svarbūs kuriant skaidrią darbo aplinką ir gerus darbo santykius. Kita vertus, krizinių situacijų atveju jie gali būti net labai reikšmingi, ypač kai įmonei tenka ginti savo interesus. Advokatai patvirtina, vis dar yra ne viena situacija, kai neaptarus tam tikrų klausimų darbo sutartyje ar lokaliniuose teisės aktuose, šalims atsakymų tenka ieškoti teismuose.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 43 (2024)

    Savaitė - Nr.: 43 (2024)