Kruopų renesansas: pigus, bet itin maistingas produktas užkariauja virtuves

Kruopų renesansas: pigus, bet itin maistingas produktas užkariauja virtuves


Paminėjus košę, neretai mintimis nusikeliame į rytus, kai mama virdavo saldžią ir garuojančią avižinę košę. Ne veltui kruopos siejasi su vienais nostalgiškiausių patiekalų iš mūsų vaikystės. Tačiau šiandien šis produktas vis dažniau iš pusryčių klasikos persikelia į įdomius ir kartais net įmantrius patiekalus, kurie tinka bet kokiam paros metui. Ekspertai dalijasi patarimais kaip tinkamai paruošti kruopas bei nesunkiai pagaminamų patiekalų receptais.


Iš visų kruopų rūšių, praėjusiais metais labiausiai augo avižų paklausa, o pačios perkamiausios – miežinės ir perlinės kruopos.


Universalus pritaikymas


Pasak maisto gamybos ekspertės Brigitos Baratinskaitės, maisto piramidėje kruopos – tarp pačių vertingiausių produktų. Kaip ir daržoves bei vaisius, įvairias kruopas rekomenduojama valgyti kiekvieną dieną. Didelis avižinių, miežinių ir perlinių kruopų perkamumas tikrai nėra atsitiktinis – jas galima valgyti kasdien, o vis keičiant paruošimo būdus ir ingredientus, pritaikyti ir skirtingam paros metui.

REKLAMA


„Pirkėjų mėgstamiausiose avižose gausu baltymų, vitaminų ir ląstelienos, tad ji yra neabejotinai puikus pasirinkimas ne tik dėl skonio, bet ir gerųjų savybių. Perlinės kruopos yra tikras maistinių skaidulų šaltinis, o miežinės kruopos padeda kovoti su įvairiomis bakterijomis organizme bei praturtina jį gausiu kiekiu ląstelienos. Tačiau svarbu žinoti ne tik kokias kruopas rinktis, bet ir kaip tinkamai jas paruošti“, – papildo ekspertė.


Avižinę košę patartina gaminti iš nesmulkintų avižų, o verdant itin svarbu pasirinkti tinkamą proporciją – viena dalis košės ir trys dalys vandens. Verdant košę, būtina ją nuolatos maišyti ir užvirus pasūdyti žiupsneliu druskos.


Gaminant perlines kruopas, pirmiausiai reikėtų jas kruopščiai nuplauti ir kelias valandas pamirkyti vandenyje, taip sutrumpės virimo laikas. Perlines kruopas patartina virti uždengtu dangčiu ant vidutinės kaitros, nemirkytas – dvigubai ilgiau ir ant didelės kaitros. Skirtingai nei perlinių kruopų, miežinių mirkyti vandenyje nebūtina, tačiau privalu jas nuplauti ir palikti nuvarvėti sietelyje. Išvirusias kruopas laikykite rankšluosčiu apdengtame puode bent 15 minučių – taip gausite geriausią rezultatą.

REKLAMA


„Kruopų pritaikymas kulinarijoje yra itin universalus – nuo visiems gerai pažįstamų pusryčių košių iki troškinių, sriubų ar vis populiarėjančių dubenėlių. Nors avižas esame įpratę naudoti saldiems pusryčių patiekalams, vis dažniau šios kruopos virtuvėje atgyja sūrių košių ar blynelių pavidalu. Ieškantys sveikesnių miltų alternatyvų avižas gali sutrinti trintuvėje ir naudoti vietoje kvietinių miltų.


Svarbu į gamybos procesą pažvelgti originaliai ir nebijoti pakeisti įprastinių kruopų maistingesnėmis ir sveikesnėmis alternatyvomis. Ryžius itališkame troškinyje risotto puikiai pakeis perlinės kruopos, o azijietiškame daržovių dubenėlyje tuos pačius ryžius galima keisti miežinėmis kruopomis“, – sako B. Baratinskaitė ir dalijasi trimis originaliais receptais.


Sūri avižų košė su špinatais


Reikės: skiltelės smulkinto česnako, 40 g avižų, 350 ml daržovių arba vištienos sultinio, 1 šaukšto sojos padažo, saujos špinatų, 1 šaukštelio sviesto, virto kiaušinio.


Gaminame: avižas, smulkintą česnaką bei sojos padažą kartu su sultiniu, sudėkite į puodą su verdančiu vandeniu. Virkite apie penkias minutes, kol avižos suminkštės ir taps koše, išjungus kaitrą – įmaišykite špinatus. Virtą kiaušinį perpjaukite per pusę ir juo pagardinkite patiekalą.


„Perlotto“


Reikės: 80 g perlinių kruopų, 80 gramų pomidorų, juodųjų pipirų, saujos pjaustytų svogūnų, skiltelės česnako, pusės vidutinio dydžio cukinijos, 30 g špinatų ir saujos smulkintos kalendros.



Gaminame: kruopščiai nuplautas perlines kruopas virkite 50 minučių, tuo metu supjaustykite pomidorus, cukiniją, pipirus, česnaką kalendros lapus ir viską pašaukite į orkaitę. Daržoves nedidelėje kaitroje kepkite apie 20 minučių. Įmaišykite iškepusias daržoves į perlinių kruopų košę, kiek atvėsinkite ir įmaišykite špinatų lapus.


„Patiekdami perlotto galite apšlakstyti ypač tyru alyvuogių aliejumi arba naminiu pesto padažu, tai suteiks patiekalui sodresnio skonio. Taip pat galite pagardinti tarkuotu kietuoju sūriu, pridėti jūros gėrybių, šviežių grybų“, – priduria B. Baratinskaitė.


Budos dubenėlis su miežiais


Reikės: pusės stiklinės miežių, 200 g vištienos šlaunelių mėsos, saujos smulkiai pjaustyto kopūsto ir vienos smulkintos morkos, pusės avokado, 1 ridikėlio ir vieno nedidelio agurko, svogūno laiškų ir sezamo sėklų.


Marinatui: šaukšto citrinos sulčių, 5 šaukštų sojos padažo, šaukštelio medaus, šaukštelio sezamų aliejaus, druskos ir šlakelio vandens, skiltelės česnako.


Gaminame: sumaišykite vištieną su puse marinato ir įmaišykite smulkintą česnaką. Apdenkite ir marinuokite šaldytuve bent kelias valandas. Išvirkite miežius, kol šie pastovės 15 minučių, kepkite marinuotą vištieną. Kepkite ant didelės kaitros po kelias minutes iš abiejų pusių. Sumažinkite ugnį, uždenkite dangčiu ir troškinkite dar 10 minučių. Taip vištiena taps sultingesnė. Į dubenėlį dėkite miežius ir ant viršaus dėliokite vištieną, kopūstus, morkas, ridikėlius, agurkus ir pjaustytą avokadą. Dubenėlį apšlakstykite likusiu padažu, o patiekdami pabarstykite smulkintais svogūnų laiškais ir sezamo sėklomis.


„Recepte nurodytas daržoves galite pakeisti kitomis mėgstamomis, namie turimomis daržovėmis. Budos dubenėliui puikiai tinka edamame pupelės, įvairūs daigai, traškūs brokoliai, pakepta saldi bulvė, avinžirniai, vyšniniai pomidorai ar šviežia paprika. Nebijokite eksperimentuoti!”, – pataria maisto ekspertė.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)