Ką daryti, jei aplink langus renkasi pelėsis ir pučia vėjas

Ką daryti, jei aplink langus renkasi pelėsis ir pučia vėjas


Langai ir durys – viena silpniausių bet kurio pastato vietų, jei kalbame apie šilumos nuostolius. Dar didesnė blogybė, kai langai ir durys įstatyti blogai ir daugiau šilumos praleidžia ne per stiklą, bet per lango sujungimus su siena. Tačiau tai gana paprasta ištaisyti.


„Savo praktikoje tikrai esu matęs ne vieną atvejį, kai langas nėra aprasojęs, tačiau siena šalia lango – taip. Labai dažnai ji net būna su pelėsio žymėmis, nusilupusiais dažais. Dažniausiai taip nutinka dėl langų montavimo broko. Tiesiog tarpas tarp lango rėmo ir sienos blogai užsandarintas ir apšiltintas, tad šaltis apeina langą ir ant angokraščių iš vidaus pradeda kauptis kondensatas“, – pasakoja langų izoliavimo specialistas Marius Kačinauskas.


Pasak specialisto, kartais lango ar durų rėmo izoliacija nukenčia tiesiog dėl laiko poveikio – sutrupa montavimo putos, kuriomis dažniausiai būna užsandarinamas angokraštis. Seniau jos nebuvo tokios kokybiškos kaip dabar. Ypatingai dažnai taip nutinka, kai statant langus ir duris tarpas iš lauko pusės po montavimo nebūna tuojau pat uždengiamas difuzine plėvele ir apdaila, nes montažinės putos yra neatsparios UV spinduliams.

REKLAMA


„Šiuo atveju turime du pasirinkimus: ardyti sienas aplink langą ir užsandarinti tarpus tinkamai arba dėti papildomą izoliacijos sluoksnį ant angokraščių. Pirmąjį variantą šiuo metų laiku įgyvendinti sudėtinga, nes vėstant orams „šlapi“ statybos darbai sunkiai įmanomi“, – pasakoja M. Kačinauskas.


Pasitelkus modernią šilumos izoliacijos plokštę iš tiesų ganėtinai paprastai galime tiesiog apšiltinti patį angokraštį. Jį pastorinus tiek, kad šilumos izoliacijos plokštė paslėptų lango rėmą, eliminuosime šalčio tiltą.


„Jei naudotume įprastą šilumos izoliacijos plokštę, toks veiksmas duotų ne itin daug naudos arba reiktų dėti gana storą plokštę. Tačiau modernių plokščių šilumos izoliacijos savybės daug geresnės nei įprastų medžiagų, tad pilnai pakaks 20 mm storio plokštės, kas nepadarys didesnės įtakos nei šviesos laidumui, nei vizualiai“, – teigia ekspertas.


Geriausia angokraštį papildomai apšiltinti iš vidaus ir lauko, taip šaltį praleidusį tarpą tarp sienos ir lango ar durų rėmo izoliuojant iš abiejų pusių. Tačiau net iš vienos pusės papildomai apšiltinus lango ar durų rėmą efektą tikrai pajusite.


Tinkamai apšiltinti namai – tai ne tik komfortas išvengiant skersvėjų ir pelėsio, bet ir gerokai sumažėjusios išlaidos šildymui.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)