CD ir DVD eros saulėlydis: kaupia dulkes, užima vietą, ką daryti?

CD ir DVD eros saulėlydis: kaupia dulkes, užima vietą, ką daryti?


Ar dar prisimenate, kas iš tiesų yra tie blizgantys diskeliai, kuriuos žmonės kartais pritvirtina prie medžių ties posūkiais? Daugelis netgi nebeturime namuose skaitmeninių įrenginių, nuskaitančių vadinamuosius CD ir DVD – kompaktinius diskus. Juos iš mūsų kasdienybės išstumia duomenų debesys, virtualūs grojaraščiai. Net jei turime namie diskeliuose iš anksčiau šeimos sukauptą muzikos ar vaizdų archyvą, vis dažniau pagalvojame: kaupia dulkes, užima daug vietos. Kur reikėtų dėti nebenaudojamus CD ir DVD, kad jie netaptų teršalais?


Tinka panaudoti rankdarbių kūrybai


„Gaila, bet, deja, ne visos buityje susidarančios atliekos yra priskirtos kokių nors rūšiuojamų atliekų kategorijai. Vieni tokių yra ir nebereikalingi CD ir DVD diskai. Todėl sveikintinos iniciatyvos, kai šios atliekos panaudojamos kūrybiškai – iš jų pasigaminama įvairių dekoracijų, panaudojama atšvaitams. Pasaulinėje atliekų perdirbimo rinkoje CD ir DVD atliekos yra tos, iš kurių galima atgauti net 98 proc. žaliavų, pirmiausia – aliuminio ir polikarbonato. Deja, Lietuvoje tokių atliekų kiekiai yra per maži, kad rimtai sudomintų perdirbimo sektoriaus verslus“, – sako Elektronikos platintojų asociacijos (EPA) projektų vadovė Laura Jurevičienė.

REKLAMA


Ji taip pat pastebi, kad šalies Aplinkos ministerijoje CD ir DVD atliekų klausimas vertinamas kaip probleminis, o aiškaus atsakymo, kur geriausia šalinti šias atliekas, nėra. EPA, įgyvendindama gamintojų atsakomybės principą, yra įsipareigojusi šalyje organizuoti elektronikos atliekų surinkimą, taip pat neprivalo rūpintis CD ir DVD atliekų tvarkymu.


„Į gerai išvystytą savo elektronikos atliekų surinkimo sistemą CD ir DVD atliekas priimame geranoriškai, nors tai ir nėra elektronikos atliekos. Kartu su elektronikos atliekų srautu perduodame jas įgaliotiems atliekų tvarkytojams. Manau, kad visi pagal išgales turėtume rūpintis, kad tokie diskeliai nepatektų į aplinką ar į sąvartynus ir netaptų kenksmingais teršalais. CD ir DVD vertinami kaip itin patvarūs gaminiai, kurie natūraliu būdu irtų apie milijoną metų“, – atkreipia dėmesį L. Jurevičienė.


Kita alternatyva, anot EPA atstovės, būtų minėtas atliekas išmesti į bendrųjų, po rūšiavimo likusių atliekų konteinerį, viliantis, kad po antrinio rūšiavimo jos bus nukreiptos saugiai, pagal aplinkosaugos reikalavimus sudeginti, išgaunant šilumos energiją.

REKLAMA


CD pardavimai per 20 metų sumažėjo 30 kartų


L. Jurevičienė taip pat atkreipia dėmesį, kad nebenaudojami plastikiniai CD ir DVD dėklai šiuo metu Lietuvoje irgi yra jokiai atliekų rūšiai nepriskiriamos atliekos. Į plastiko pakuotėms skirtus konteinerius šių dėžučių mesti irgi nederėtų, nes tai yra atskiri gaminiai, o ne pakuotės, kurios dažniausiai gaminamos iš perdirbamo plastiko.


Pasak EPA atstovės, iš dalies guodžia tai, kad CD ir DVD vartojimas pasaulyje labai stipriai sumenko. Pasaulio statistikos platformos „Statista“ duomenimis, CD pardavimai per pastaruosius 20 metų JAV sumažėjo apie 30 kartų – nuo 938,9 mln. 1999 metais ir 31,6 mln. 2020-aisiais. Ir tik pernai buvo stebimas šioks toks pardavimų pakilimas, kurį lėmė kai kurių garsių atlikėjų muzikos albumų sėkmė bei iš dalies per pandemiją besikeičiantys vartojimo įpročiai.


CD ir DVD įrašyta muzika pasižymi kokybe


Lietuvoje žinoma CD ir DVD gamintoja bendrovė BOD TG net 90 proc. šios savo produkcijos eksportuoja, o gamybos metu susidariusius plastiko likučius parduoda tokių atliekų supirkėjams Europos Sąjungoje.


„CD, DVD paklausa sumažėjo atsiradus ir išpopuliarėjus įvairioms internetinėms muzikos ir filmų platformoms, tačiau CD ir DVD laikmenos – tai vienintelis šaltinis vartotojui gauti aukščiausios kokybės garso ir vaizdo produktą už mažą kainą. Tai ypač akivaizdu, kalbant apie muziką, nes dėl didelio duomenų srauto internetinėse platformose klausomos muzikos kokybė stipriai nukenčia. Klausantis muzikos iš CD galime mėgautis aukščiausia savo mėgstamo muzikinio kūrinio kokybe begalę kartų“, – sako bendrovės BOD TG vadovė Sigita Pumputienė.



Ji atkreipia dėmesį, kad tais atvejais, kai CD yra muzikos laikmena, į ją įdedame ir laikome garsą, kitaip sakant – supakuojame muziką, kurią galime be vargo pasiimti su savimi į kelionę. Be to, muzikantams ir atlikėjams CD išleidimas – tai jų kūrybos realizacija, taip pat kaip rašytojui knyga ar dailininkui paveikslas. Tai tapo ypač akivaizdu užklupus pandemijai, kai muzikantai neteko galimybės koncertuoti: CD leidyba išryškėjo kaip pridėtinę vertę muzikantui kuriantis produktas.


EPA projektų vadovė L. Jurevičienė taip pat primena, kad CD ir DVD grotuvai, kaip ir seni kasetiniai grotuvai, radijo imtuvai, vaizdo grotuvai, televizoriai bei kita garso ir vaizdo atkūrimo bei perdavimo technika priskiriama elektronikos įrangai. Tad jeigu ji yra nepataisomai sugedusi, nebereikalinga, jos vieta būtų elektronikos atliekoms skirti konteineriai. Smulkiosioms elektronikos atliekoms ir panaudotoms baterijoms skirtus konteinerius galima rasti daugelyje šalies prekybos centrų, bibliotekų ir kitur, o stambiosios elektronikos atliekos išvežamos nemokamai – tereikia paskambinti tel. +370 695 55111 arba registruotis www.epa.lt svetainėje – čia galima rasti ir elektronikos atliekų surinkimo vietų sąrašą.


Ką įdomu žinoti apie CD ir DVD?


• Pirmasis kompaktinis garso diskas buvo sukurtas 1979 m. Tai padarė „Philips“ ir „Sony“ konsorciumas.
• 1988 m. kompaktiniai diskai jau aplenkė vinilus, o 1991 m. – ir garso kasetes. CD vartojimo pikas skaičiuojamas nuo 1990-ųjų iki 2000-ųjų pradžios.
• 2014–2015 m. skaitmeninis duomenų atsisiuntimas ir srautinis perdavimas viršijo kompaktinių diskų pardavimo rodiklius.
• Plastikas, iš kurio pagaminti CD ir DVD, biologiškai nesuyra. Skaičiuojama, kad vienam kompaktiniam diskui visiškai suirti sąvartyne prireiks 1 milijono metų.
• Jei CD ir DVD diskai bus deginami ne specialiose krosnyse, degimo metu išsiskyrę dioksinai, druskos rūgštis ir sieros dioksidas pateks į atmosferą. Polikarbonate, naudojamame gaminant DVD ar CD, yra BPA (bisfenolio A), kuris, kaip įrodyta, yra labai pavojingas mūsų sveikatai.

REKLAMA


CD ir DVD eros saulėlydis: kaupia dulkes, užima vietą, ką daryti?


Partnerio turinys.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 15 (2024)

    Savaitė - Nr.: 15 (2024)