Škotija vėl rengs referendumą dėl nepriklausomybės nuo Jungtinės Karalystės

Škotija vėl rengs referendumą dėl nepriklausomybės nuo Jungtinės Karalystės


Škotijos vyriausybė antradienį pažadėjo iki 2023 m. pabaigos surengti naują referendumą dėl nepriklausomybės, nepaisant stipraus Londono prieštaravimo.


Pristatydama vyriausybės ateinančių metų strateginį planą, pirmoji ministrė Nicola Sturgeon teigė, kad vėl bus pradėti rengti detalūs atsiskyrimo planai. „Jei COVID-19 tai leis, mūsų tikslas yra surengti (referendumą) pirmoje šio parlamento kadencijos pusėje ar iki 2023 m. pabaigos“, – įstatymų leidėjams sakė ji.


„Mums pamažu išnyrant iš pandemijos, turėsime priimti sprendimus, kurie ateinančiais dešimtmečiais formuos mūsų ekonomiką ir visuomenę. Kuris parlamentas – Vestminsteris (Londone) ar Holirudas (Edinburge) – turėtų priimti šiuos sprendimus ir kokiais principais jie vadovausis? Šių klausimų nevalia vengti ar juos atidėti, kai kauliukai jau yra išmesti“, – pridūrė N. Sturgeon.


Pirmoji ministrė nurodė, kad detalūs planai padės škotams priimti pagrįstą sprendimą pasilikti ar palikti trijų šimtmečių senumo sąjungą. Ankstesnis balsavimas vyko 2014 m., tuomet 55 proc. škotų balsavo likti Jungtinės Karalystės (JK) dalimi.

REKLAMA


Tačiau N. Sturgeon, kuri vadovauja Škotijos nacionalinei partijai (SNP), teigė, kad „argumentas už nepriklausomybę yra stiprus“, ir pridūrė: „Pristatysime jį atvirai, su pasitikėjimu ir ambicijomis.“


Praėjusį mėnesį SNP paskelbė apie istorinį sprendimą suformuoti koaliciją su Žaliųjų partija ir taip buvo sudaryta už nepriklausomybę pasisakanti dauguma, turinti įgaliojimus tokiose srityse, kaip sveikatos priežiūra, švietimas, aplinkosauga ir transportas.


JK parlamentas Londone, kuris išlaiko įgaliojimus užsienio politikoje, imigracijoje ir gynyboje, turi uždegti žalią šviesą referendumui. Premjeras Borisas Johnsonas iki šiol atmetė galimybę suteikti tokį leidimą, o jo kolega ministras Michaelas Gove'as teigė „nematąs“ referendumo prieš 2024 m. JK visuotinius rinkimus.


Pasitraukimui iš JK nepritarianti grupė „Škotija sąjungoje“ teigia, kad didžioji šalies dalis artimiausiu metu nenori dar vieno „skaldančio referendumo“. „Vyriausybė, užuot skaldžiusi žmones, turėtų susitelkti į bendruomenių subūrimą, kad galėtume pradėti tokį atsigavimą, kuris nė vieno nepaliktų užnugaryje“, – teigė grupė.


Tačiau N. Sturgeon kliaunasi didėjančia parama imtis nuosavo kurso, daugeliui škotų 2016 m. „Brexito“ referendume balsavus pasilikti Europos Sąjungoje. Negana to, jos populiarumas yra išaugęs dėl Škotijos vyriausybės atsako į pandemiją.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>