Buvęs D. Trumpo patarėjas: Afganistanas grįš atgal į Viduramžius

Buvęs D. Trumpo patarėjas: Afganistanas grįš atgal į Viduramžius


Afganistanas, šalį perėmus Talibanui, „grįš atgal į XV šimtmetį“, sako buvęs Donaldo Trumpo patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Johnas Boltonas.


Radikalūs islamo talibai, anot jo, yra „viduramžių, religinio fanatizmo“ grupuotė. Talibanas neturi jokio intereso bendradarbiauti su tarptautine bendruomene ir jau netrukus pasiūlys prieglobstį islamistinėmis teroro grupuotėms, kalbėjo J. Boiltonas pirmadienį radijo stočiai NPR.


Respublikonas J. Boltonas prezidentaujant George‘ui W. Bushui buvo JAV ambasadorius Jungtinėse Tautose, o kai prie JAV vairo stojo D. Trumpas, kurį laiką buvo jo patarėju nacionalinio saugumo klausimais. D. Trumpas 2019-aisiais atleido jį dėl nuomonių skirtumų.


J. Boltonas Talibano įvykdytą valdžios perėmimą pavadino „katastrofiška amerikiečių vadovybės nesėkme“.



Prezidentas Joe Bidenas laikėsi „klaidingos“ D. Trumpo nustatytos susitarimo su Talibanu ir dalinių išvedimo politikos ir šią strategiją dar sugadino, kalbėjo J. Boltonas apie demokratą.


Anot jo, D. Trumpas veikiausiai būtų elgęsis lygiai taip pat kaip J. Bidenas. Tačiau dėl JAV saugumo amerikiečių pajėgos esą turėjo likti Afganistane.


Pentagonas: esame pajėgūs iš Kabulo išskraidinti tūkstančius žmonių


Jungtinės Valstijos teigia, kad iš Kabulo galės išskraidinti tūkstančius žmonių, kai tik bus suvaldytas chaosas Afganistano sostinės oro uoste. Pajėgumai nebus problema, spaudos konferencijoje sakė Pentagono atstovas Johnas Kirby‘is, kurį cituoja BBC.


Kad sustiprintų oro uosto saugumą, JAV, Pentagono duomenimis, nusiųs apie 1 000 papildomų karių.


Kabulo oro uoste, paskutinėje miesto zonoje, kuri yra Vakarų sąjungininkų įtakoje, pirmadienį vyko dramatiškos scenos. Tūkstančiai žmonių puolė ant pakilimo taką ir, be kita ko, lipo ant lėktuvų.


Orlaivių pakilimus ir nusileidimus teko nutraukti. JAV pajėgos, anot J. Kirby‘io, nušovė du ginkluotus asmenis. Nėra duomenų, kad tai galėjo būti talibai. Sužeistas vienas amerikiečių karys.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)