Krizė Afganistane: Talibai užėmė sostinę, prezidentas spruko iš šalies

Krizė Afganistane: Talibai užėmė sostinę, prezidentas spruko iš šalies


Sekmadienį Afganistano prezidentas Ashrafas Ghanis išvyko iš savo šalies į Tadžikistaną, o į Kabulą įžengę Talibano kovotojai užėmė prezidento rūmus.


Afganistano vyriausybė nepatvirtino, kad talibai iš tiesų šeimininkauja prezidentūroje, tačiau Talibano kovotojai paskelbė per kelias valandas visiškai užimsiantys Afganistano sostinę Kabulą.


Iš šalies pasitraukus prezidentui ir kitiems aukšto rango pareigūnams Kabule įsikūrė Aukštoji nacionalinio susitaikymo taryba, kuriai iškeltas tikslas „užkirsti kelią chaosui ir taikiai perduoti valdžią“. Organizacijos sudėtyje yra jos pirmininkas Abdullah Abdullah, buvęs šalies prezidentas Hamidas Karzaius ir Afganistano islamo partijos vadovas Gulbuddinas Hekmatyaras.


JAV ambasadorius iš ambasados pastato buvo evakuotas į Kabulo oro uostą, o prieš palikdami diplomatijos misiją amerikiečiai pasiėmė ir savo šalies vėliavą.


JAV ambasados Afganistane puslapyje teigiama, kad saugumo situacija Kabule greitai kinta ir pranešama, kad buvo apšaudytas oro uostas. Amerikiečiai svarsto siųsti papildomas pajėgas, kad apsaugotų diplomatus.

REKLAMA



Respublikonų partija pareiškė, kad tai, kas vyksta dabar, yra „prezidento Joe Bideno Saigonas“, turėdami omenyje skubų JAV pajėgų pasitraukimą iš Vietnamo 1975 m.


Liudininkai pasakoja, kad Kabule tvyro chaosas, o daugelis jo gyventojų skuba palikti miestą, dėl to keliuose susidarė dideli kamščiai. Ten, kur eismas visai sustojo, žmonės metė savo automobilius ir bėgo pėsčiomis.


Kas spėjo, iš bankų išsiėmė visas santaupas. Feisbuke žmonės dalinosi nuotraukos, kuriuose matoma, kaip uždažomi moterų atvaizdai ant kai kurių Kabulo parduotuvių ir grožio salonų.


Gyventojai baiminasi, kad į valdžią grįžus talibams, moterys negalės išeiti iš namų, dirbti, mokytis ir lankytis viešose vietose nelydimos vyrų giminaičių.


Krizė Afganistane: Talibai užėmė sostinę, prezidentas spruko iš šalies


Afganistano prezidentas sako iš šalies išvykęs, kad nebūtų pralietas kraujas


Afganistano prezidentas Ashrafas Ghanis sako sekmadienį išvykęs iš šalies tam, kad būtų išvengta kraujo praliejimo kai į sostinę Kabulą įžengė Talibano kovotojai, informuoja AFP.


A. Ghanis neatskleidė, į kurią valstybę išvyko, bet teigė, kad jam likus Afganistane „daug patriotų būtų tapę kankiniais, o Kabulas būtų sunaikintas“.


„Talibanas laimėjo ir dabar yra atsakingas už tautiečių garbę, turtą ir išlikimą“, – rašoma prezidento pranešime, kuris paskelbtas feisbuke.


Talibanas rengiasi paskelbti Afganistano islamo emyrato įkūrimą


Talibanas ketina iš prezidento rūmų Kabule paskelbti apie Afganistano islamo emyrato įkūrimą, informuoja TASS.


Radikalusis Talibano judėjimas teigia, kad prezidentui buvo siūlyta taikiai perduoti valdžią, kad „būtų išvengta saugumo vakuumo“, tačiau jis pabėgo iš šalies.


Talibai taip pat skelbia užėmę prezidento rūmus ir greitai perimsią visos sostinės kontrolę.


Kabule nuo 21 val. vietos laiku įvesta komendanto valanda. Jos metu visame mieste ribojamas eismas ir žmonės raginami likti namie.


Vakarų valstybės evakuoja savo ambasadų personalą ir šalyje esančius piliečius. JAV ambasada pranešė, kad buvo apšaudytas Kabulo oro uostas.


Evakuoti keli šimtai JAV ambasados Afganistane darbuotojų


Dešimtys talibų kovotojų sekmadienį užėmė Afganistano prezidento rūmus Kabule, praneša AFP.


„Mūsų šalis buvo išlaisvinta ir modžahedai švenčia pergalę Afganistane“, – vienas kovotojas sakė „Al Jazeera“ televizijai iš prezidentūros.

REKLAMA


Talibano kovotojai reporteriams rodė savo ginklus ir vedžiojo juos po pastatą po to, kai prezidentas Ashrafas Ghanis sekmadienį išvyko iš Afganistano.


„Al Jazeera“ pranešė, kad A. Ghanis, kuris nepranešęs pabėgo iš šalies, dabar yra Uzbekistane.


Vienas amerikiečių pareigūnas iš gynybos sektoriaus naujienų agentūrai AFP sakė, kad iš Afganistano buvo evakuoti keli šimtai JAV ambasados Kabule darbuotojų.


Pasak šio anoniminio šaltinio, tarptautinis Kabulo oro uostas vis dar priima komercinius skrydžius ir evakuacija vykdoma greičiau.


Tačiau taip pat būta pranešimų, kad oro uoste leidžiasi jau tik kariniai lėktuvai.


ES valstybės narės sekmadienį irgi skubėjo evakuoti savo piliečius ir jiems talkinusius afganus iš Kabulo.


NATO žadėjo užtikrinti Kabulo oro uosto veiklą Talibanui užimant šalį ir perimant valdžią. NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas sakė, kad Aljansas padeda laikyti Kabulą oro uostą atidarytą, kad palengvintų ir koordinuotų evakuaciją.


ES siekia skubiai rasti sprendimą dėl afganų, kuriems gresia susidorojimas už bendradarbiavimą su vakariečiais ir bando įtikinti ES valstybes nares kuo greičiau suteikti jiems vizas.


Vokietijos, Prancūzijos, Nyderlandų ir kitų valstybių diplomatinių misijų personalas prieš evakuaciją iš Afganistano buvo perkeltas į Kabulo oro uostą.


Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Maasas laikraščiui „Bild“ sakė, kad nebus rizikuojama, jog žmonės patektų į talibų rankas. Vėliau jis paskelbė, kad Vokietijos ambasados personalo evakuacija prasidės dar sekmadienį.


Vokietijos karinių pajėgų lėktuvai sekmadienio naktį išskraidins žmones iš Afganistano sostinės į neįvardinamą kaimyninę valstybę, iš kur jie vėliau skris į Vokietiją civiliniais lėktuvais.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)