Afrikai smogė „brutali“ trečioji COVID-19 banga

Afrikai smogė „brutali“ trečioji COVID-19 banga


Afrikai gresia galingas koronaviruso sugrįžimas su beprecedenčiu sergančiųjų skaičiumi ligoninėse ir mirtinais atvejais, sukeliančiais sveikatos priežiūros įstaigų perkrovas, nes žemynas smarkiai atsilieka nuo pasaulinės vakcinacijos.


AFP duomenimis, Afrika su mažiau nei 5,3 mln. fiksuotų atvejų ir maždaug 139 tūkst. mirčių tarp beveik 1,3 mlrd. žmonių yra vis dar mažiausiai nuo COVID-19 nukentėjęs žemynas pasaulyje po Okeanijos.


Iki šiol Afrikos valstybėms pavyko išvengti nelaimių, panašių į Braziliją ar Indiją. Tačiau pandemija nerimą keliančiu greičiu sugrįžta į mažiausiai 12 šalių, o atvejų skaičius žemyne turėtų pasiekti rekordą maždaug per tris savaites.


„Trečioji banga įgauna pagreitį, plinta greičiau, smogia stipriau, – ketvirtadienį perspėjo Pasaulio sveikatos organizacijos Afrikos direktorė Matshidiso Moeti. – Naujausia banga gresia tapti pačia baisiausia.“


Afrikos ligų kontrolės ir prevencijos centro (Africa CDC) direktorius Johnas Nkengasongas ketvirtadienį trečiąją bangą apibūdino kaip „itin žiaurią“ ir „labai niokojančią“.

REKLAMA


Liberijos prezidentas George'as Weahas perspėjo, kad ši banga yra „daug labiau nerimą kelianti nei prieš metus“, o šalies ligoninės perpildytos.


Trečiąją Afrikos banga apsunkina vakcinacijos trukdžiai, labiau užkrečiamų viruso variantų plitimas ir žiemos temperatūra Pietų pusrutulyje.


Delta atmaina, pirmą kartą aptikta Indijoje, kaip pranešama, jau išplito 14 Afrikos šalių, sudarydama daugumą naujų atvejų Kongo Demokratinėje Respublikoje ir Ugandoje, praneša PSO.


Gydytojai Pietų Afrikos Respublikoje, kuriai tenka daugiau nei 35 proc. visų žemyne užfiksuotų COVID-19 atvejų, kovoja su precedento neturinčiu pacientų antplūdžiu.


Skirtingai nuo buvusių bangų, šįkart „ligoninių sistema nesusitvarko“, sakė gydytojų asociacijos vadovė Angelique Coetzee.


PAR naujų infekcijos atvejų per dieną skaičius nuo balandžio pradžios išaugo 15 kartų, o paguldytų į ligonines pacientų – apie 60 proc.


Namibija ir Zambija taip pat mato stačiai kylančias infekcijos kreives.


Zambijos sveikatos apsaugos ministerija pranešė apie „beprecedentį“ mirčių nuo COVID-19 skaičių, perpildžiusių morgus, o Afrikos CDC teigė, kad šalis yra „priblokšta“.

REKLAMA


Ugandoje esant panašioms tendencijoms, sveikatos ministrė Jane Ruth Acheng dėl naujojo paplitimo kaltino itin užkrečiamas atmainas, „skirtingas nei per antrąją bangą“, dėl kurių tenka hospitalizuoti daugybę jaunų žmonių.


Uganda yra viena iš šalių, kurioms trūksta deguonies, nors J. R. Acheng neigė pilietinės visuomenės organizacijų teiginius, jog trūkumas siekia 24,5 mln. litrų per dieną.


Vyriausybės vėl griežtina apribojimus. Naujas visuotinis karantinas paskelbtas Ugandoje, 13 Kenijos apskričių sugriežtinta komendanto valanda.


Kartu labai sunkiai įsibėgėja gyventojų vakcinacija. PSO duomenimis, maždaug vienas procentas žemyno gyventojų yra visiškai paskiepyti – tai mažiausias procentas pasaulyje – ir 90 procentų Afrikos šalių nepasieks tikslo iki rugsėjo paskiepyti dešimtadalį savo gyventojų.


Neseniai Vakarų šalių vadovų pareikštas įsipareigojimas paaukoti milijardą vakcinos dozių skurdesnėms šalims plačiai kritikuojamas dėl per lėto tempo.


Ligos atvejai „lenkia vakcinacijos tempus“, – sakė M. Moeti. – Afrikai skubiai reikia dar milijono vakcinų. Mums reikia sprinto.“


Kelios šalys nesugebėjo sunaudoti vakcinų iš JT remiamos COVAX programos iki jų vartojimo datos pabaigos dėl logistikos nesėkmių ir dvejonių dėl vakcinavimosi.


Malavis gegužę sunaikino beveik 20 tūkst. „AstraZeneca“ dozių, nes pasibaigė jų galiojimo laikas, o KDR ir Pietų Sudanas JT grąžino daugiau nei du milijonus vakcinų, kad išvengtų panašaus scenarijaus.



Kongo-Brazavilio valdžios institucijos nerimauja dėl to, kad per lėtai naudojamos beveik 100 tūkst. Kinijoje pagamintų vakcinų, kurių galiojimas baigiasi liepos mėnesį.


Indijos, pagrindinės pasaulyje „AstraZeneca“ vakcinos tiekėjos, koronaviruso atvejų augimas sutrukdė vakcinų tiekimą į Afriką pagal COVAX programą.


Malavis baigė savo atsargas praėjusią savaitę, kaip tik tuo metu, kai tūkstančiai žmonių turėjo gauti antrąją dozę.


PAR teigia, kad yra užsitikrinusi pakankamai „Johnson & Johnson“ ir „Pfizer / BioNTech“ vakcinų, kad paskiepytų 67 proc. iš savo 59 mln. gyventojų. Tačiau dėl įvairių problemų iki šiol tik 2,2 mln. žmonių – sveikatos priežiūros darbuotojų ir vyresnių nei 60 metų asmenų – sulaukė skiepo.


„Vakcinų trūkumas regione, kur didelis skurdas ir nelygybė, reiškia, kad daugelis žmonių jaučia, jog jiems beliko laukti mirties“, – sakė „Amnesty International“ regiono direktorius Deprose Muchena.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 15 (2024)

    Savaitė - Nr.: 15 (2024)