Europos Parlamentas ir šalys narės susitarė dėl „žaliojo sertifikato“: ką tai reiškia mėgstantiems keliauti?

Europos Parlamentas ir šalys narės susitarė dėl „žaliojo sertifikato“: ką tai reiškia mėgstantiems keliauti?


Po ilgų derybų Europos Parlamentas ir šalys narės susitarė dėl „žaliojo sertifikato“. Parlamento derybininkų grupės vadovas Juanas Fernandas Lópezas Aguilaras ketvirtadienį sakė, kad skaitmeninis dokumentas nuo liepos 1-osios palengvins keliones ES. Jame bus pateikiama informacija apie skiepus, testus ar persirgtą COVID-19 infekciją.


ES sveikatos komisarė Stella Kyriakides kalbėjo apie „svarbų žingsnį, kad kiek įmanoma saugiai būtų atnaujintas laisvas asmenų judėjimas ES“. Tai esą suteikia „aiškumo ir tikrumo“ mūsų piliečiams.


Tačiau nepavyko susitarti dėl Europos Parlamento reikalavimo nemokamai testuoti dar nepaskiepytus gyventojus. Kompromise kalbama tik apie „įkandamas“ testavimo galimybes. Europos Komisija, be to, pažadėjo skirti 100 mln. eurų greitųjų testų įsigijimui.


Abi pusės pasiekė kompromisą dėl klausimo, ar, nepaisant žaliojo sertifikato, bus taikoma karantino ar testo prievolė atvykus. Šalys narės įsipareigojo netaikyti ribojimų, jei tai leis epidemiologinė situacija ir jei tai bus pagrįsta moksliškai.


Be to, šalys narės turės galimybes pripažinti skiepus ir tomis vakcinomis, kurios neregistruotos ES. Parlamentas norėjo apsiriboti tik Europos vaistų agentūros (EVA) aprobuotomis vakcinomis.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)