Antarktidoje atskilo didžiausias pasaulyje ledkalnis

Antarktidoje atskilo didžiausias pasaulyje ledkalnis


Antarktidoje nuo vakarinės Ronne šelfinio ledyno pusės atskilo didžiausias pasaulyje ledkalnis, pranešė Europos kosmoso agentūra (ESA).


Ledkalnis, žinomas kaip „A-76“, yra maždaug Manheteno formos, tačiau yra 70 kartų už jį didesnis, „šiuo metu yra didžiausias pasaulyje ledkalnis“, teigė ESA.


Jis yra maždaug 170 kilometrų ilgio ir 25 kilometrų pločio, o bendras jo plotas siekia 4 320 kvadratinių kilometrų. Skaičiuojama, kad jis yra kiek didesnis už Ispanijos Maljorkos salą.



Atskilusį ledkalnį iš pradžių aptiko Didžiosios Britanijos Antarkties tyrimas (BAS), o vėliau jo buvimą patvirtino JAV Nacionalinis sniego ir ledo duomenų centras, naudodamasis programos „Copernicus Sentinel-1“ užfiksuotomis palydovinėmis nuotraukomis.


Didžiausiu pasaulyje ledkalniu anksčiau laikytas „A-32A“, kurio plotas siekia maždaug 3 880 kvadratinių kilometrų. Jis, kaip ir „A-76“, plūduriuoja Vedelio jūroje.


Šių metų vasarį nuo Antarktidoje esančio Brunto šelfinio ledyno atskilo dar vienas ledkalnis, tačiau jis buvo kiek mažesnis – 1 270 kvadratinių metrų ploto, ar maždaug Los Andželo miesto dydžio.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>