E. Muskui nesiseka: „SpaceX“ raketos „Starship“ prototipo bandymas baigėsi dar viena nesėkme

E. Muskui nesiseka: „SpaceX“ raketos „Starship“ prototipo bandymas baigėsi dar viena nesėkme


„SpaceX“ vadovas Elonas Muskas antradienį savo tviterio paskyroje patvirtino, kad per bandymą sudužo dar vienas raketos „Starship“ prototipas.


„Netrukus po nusileidimo pradžios nutiko kažkas reikšmingo. Turėtume sužinoti, kas tai buvo, kai vėliau šiandien galėsime ištirti nuolaužas“, – sakė E. Muskas.


Raketa, pavadinta S11, buvo paleista iš bendrovei priklausančio objekto pietų Teksase apie 13 val. Grinvičo (15 val. Lietuvos) laiku. Raketai kylant į 10 kilometrų aukštį, pradėjo strigti procesą transliuojantis vaizdo įrašas.


Vaizdo įrašas vėl nutrūko, kai raketa bandė leistis ant žemės paviršiaus.


„Regis, įvyko dar vienas jaudinantis „Starship“ Nr. 11 bandymas“, – sarkastiškai teigė „SpaceX“ pranešėjas Johnas Inspruckeris.


SN11 yra 11-asis „Starship“ prototipas, kuriuo „SpaceX“ tikisi vieną dieną nuskraidinti žmones į Marsą.


Tai buvo ketvirtasis tokio prototipo bandymas.


SN8 ir SN9 raketos, su kuriomis bandymai atlikti atitinkamai gruodžio ir vasario mėnesiais, per nusileidimą sudužo ir sprogo. Tuo metu per kovo 3 d. atliktą SN10 bandymą raketa sėkmingai nusileido, tačiau po kelių minučių užsidegė ir tuomet sprogo.

REKLAMA


Nepaisant ankstesnių nesėkmių, analitikai teigia, kad „SpaceX“ renka vertingus duomenis, kurie padės bendrovei paspartinti erdvėlaivių kūrimo tvarkaraštį.


„SpaceX“ tikisi galiausiai sujungti „Starship“ erdvėlaivį su „Super Heavy“ raketa ir taip sukurti sistemą, kurią būtų galima naudoti kelis kartus.


Galutinė sistemos versija bus 120 metrų aukščio ir galės iškelti į orbitą 100 kubinių tonų svorį – tai bus galingiausia kada nors sukurta nešančioji raketa.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)