B. Johnsonas: susitarimas su ES dėl tolesnių santykių turi būti pasirašytas iki spalio 15 d.

B. Johnsonas: susitarimas su ES dėl tolesnių santykių turi būti pasirašytas iki spalio 15 d.


Jungtinės Karalystės (JK) premjeras Borisas Johnsonas paskelbė galutinį terminą, iki kurio turi būti pasirašytas susitarimas dėl tolesnių santykių su ES – spalio 15 d. Premjeras taip pat nustūmė į šalį nuogąstavimus dėl chaoso, jei įvyktų „Brexitas“ be jokio susitarimo.


8-as derybų ratas šią savaitę vyks Londone, tačiau abi pusės laikosi griežtų savo pozicijų ir nėra linkusios nusileisti.


JK vyriausiasis derybininkas Davidas Frostas sekmadienį publikuotame interviu nežadėjo nusileisti ir peržengti Londono iškeltų raudonų linijų. Tuo tarpu ES derybininkas Michelis Barnier teigė, kad derybos įstrigo ties tokiais klausimais, kaip ES prieiga prie JK teritorinių vandenų ir valstybės paramos reglamentavimas, tačiau JK esą neatsitraukia nuo griežtos savo pozicijos.


Briuselis jau anksčiau tikino, kad susitarimas turi būti pasiektas iki spalio vidurio, jei norima jį įtvirtinti iki metų pabaigos, kai baigsis pereinamasis „Brexito“ laikotarpis, nes dokumentą būtina išversti į visas ES kalbas ir ratifikuoti Europos Parlamente.

REKLAMA


Anksčiau atsisakęs patvirtinti galutinį terminą šiam susitarimui pasirašyti, B. Johnsonas vis dėlto sutiko su spalio 15 d.


„Būtinas susitarimas su mūsų europiečiais draugais iki Europos Vadovų Tarybos (EVT) viršūnių susitikimo spalio 15 d., jei norime, kad jis įsigaliotų iki metų pabaigos“, – Vyriausybės pranešime sakė B. Johnsonas.


„Nėra reikalo galvoti apie tai, kas bus vėliau. Jei nesusitarsime iki tada, nemanau, kad turėsime laisvosios prekybos sutartį“, – teigė jis.


Jei susitarimą visgi pavyks pasiekti, JK ir ES santykiai bus reglamentuojami pagal panašią laisvosios prekybos sutartį, kaip ES ir Australijos ar Kanados, tikino B. Johnsonas.


Tiesa, Australija su ES prekiauja pagal Pasaulio prekybos organizacijos taisykles ir nustatytus muitus. Nors B. Johnsono vyriausybė tvirtino siekianti „nulinių tarifų ir kvotų“ reglamentavimo, pats premjeras sakė, kad „Australijos modelio“ sutartis būtų „geras rezultatas“ JK.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)