ES šalių lyderiai pasiekė susitarimą dėl ekonomikos gaivinimo paketo

ES šalių lyderiai pasiekė susitarimą dėl ekonomikos gaivinimo paketo


ES šalių lyderiai pasiekė susitarimą dėl istorinio, daugiamilijardinio ekonomikos gaivinimo paketo, skirto kovai su koronaviruso pandemijos pasekmėmis, ir daugiametės ES finansinės perspektyvos.


Paketą sudaro 750 mlrd. eurų dydžio ekonomikos gaivinimo fondas ir 2021–2027 m. ES biudžetas, siekiantis 1,074 trln. eurų.


Proveržio derybose pavyko pasiekti po keturias dienas trukusių intensyvių diskusijų. Šis viršūnių susitikimas Briuselyje vos netapo ilgiausiu visų laiku Europos Vadovų Tarybos (EVT) viršūnių susitikimu.


750 mlrd eurų dydžio ekonomikos gaivinimo fondą sudarys 390 mlrd. eurų subsidijų, kurių valstybės narės neturės grąžinti, ir 360 mlrd. eurų paskolų, kurios bus grąžinamos. Be to, priimtas mechanizmas, susiejantis prieigą prie lėšų su teisinės valstybės principų laikymusi.


EVT pirmininkas Charles'is Michelis susitarimą vadino istorine akimirka.


„Mes tai padarėme. Europa yra stipri, Europa yra vieninga. Mes pasiekėme susitarimą, – žurnalistams sakė Ch. Michelis. – Tai yra geras susitarimas. Tai yra stiprus susitarimas. Ir svarbiausia, tai yra tinkamas susitarimas Europai.“

REKLAMA


Tuo tarpu Europos Komisijos (EK) pirmininkė Ursula von der Leyen padėkojo Ch. Micheliui ir Vokietijos kanclerei Angelai Merkel už pastangas vedant sudėtingas derybas. U. von der Leyen teigimu, susitarimas įrodo Europos sugebėjimą veikti.


„Kad ir kokie būtume pavargę, žinome, kad tai yra istorinė akimirka Europai“, – pridūrė ji.


Tiesa, teigė U. von der Leyen, ES biudžete buvo imtasi kompromisų dėl išlaidų sveikatos apsaugai, migracijai ir išorės veiksmams.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)