ES lyderių derybose dėl ekonomikos gaivinimo fondo vis dar nepasiektas susitarimas

ES lyderių derybose dėl ekonomikos gaivinimo fondo vis dar nepasiektas susitarimas


Po naktį vykusių intensyvių diskusijų, per kurias nepavyko pasiekti susitarimo, susiskaldę ES šalių lyderiai pirmadienio vakare pratęs savo derybas dėl didžiulio ekonomikos gaivinimo fondo.


Praėjus jau trims intensyvių derybų dienoms, 27 ES valstybių narių lyderiai vis dar nesutaria dėl tikslaus 750 mlrd. eurų ekonomikos gaivinimo fondo paskolų ir išmokų dydžio ir sąlygų.


Visą naktį į pirmadienį lyderiai derėjosi mažomis grupelėmis, tačiau susitarimo pasiekti nepavyko, o derybose nuspręsta skelbti pertrauką iki 17 val. Lietuvos laiku.


Sekmadienio vakarą Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininkas Charles'is Michelis pateikė naują pasiūlymą, bandydamas palenkti „taupiųjų“ šalių koaliciją – Nyderlandus, Švediją, Austriją, Daniją ir Suomiją.


Anksčiau buvo siūloma 500 mlrd. eurų ES šalims suteikti išmokų pavidalu, kurių nereikėtų grąžinti, ir 250 mlrd. eurų – paskolomis.


Ch. Michelis pirmadienio rytą pateikė naują pasiūlymą išmokų dalį sumažinti iki 390 mlrd. eurų ir atitinkamai padidinti paskolų dalį.

REKLAMA


Pritarimą tokiam pasiūlymui išreiškė Austrijos kancleris Sebastianas Kurzas, tiesa, kol kas neaišku, kokios pozicijos laikysis kitos šalys.


27 ES šalių lyderių viršūnių susitikimas tęsiasi nuo penktadienio.


G. Nausėda: turime visi siekti tvaraus susitarimo dėl ES daugiamečio biudžeto


Prezidentas Gitanas Nausėda kartu su Latvijos ir Estijos vadovais susitikęs su Europos Vadovų Tarybos pirmininku Charlesu Micheliu, aptarė ES Daugiametės finansinės programos ir Europos gaivinimo instrumento derybų eiga.


Kaip praneša Prezidento komunikacijos grupė, Lietuvos vadovas pristatė pagrindinius Lietuvos prioritetus derybose - siekius užsitikrinti adekvatų sanglaudos ir žemės ūkio politikų finansavimą. Kartu su Baltijos šalių vadovais prezidentas atkreipė Ch. Michelio dėmesį į būtinybę užtikrinti vienodas konkurencines sąlygas visiems ES ūkininkams, didinant tiesioginių išmokų lygį.


„ES vieningoje rinkoje tiesioginės išmokos Lietuvos ūkininkams negali skirtis nuo kai kurių kitų šalių ūkininkams skiriamų tiesioginių išmokų net tris kartus", - sakė prezidentas.

REKLAMA


Diskusijoje dėl sanglaudos politikos prezidentas akcentavo šios politikos indėlį, įgyvendinant ambicingus ES darbotvarkės tikslus klimato kaitos ir skaitmenizacijos srityse ir pažymėjo, jog būtina išlaikyti tinkamą šios politikos finansavimą.


G. Nausėda pabrėžė, kad ES lyderių susitarimas derybose būtinas veiksmingam ES atsakui į pandemijos sukeltus ekonominius ir socialinius iššūkius bei pasirengimui galimai antrajai pandemijos bangai. ES daugiametis biudžetas ir Europos gaivinimo instrumentas itin svarbūs siekiant spartaus ES ekonomikos atsigavimo, užtikrinant ES konkurencingumą bei ES strateginės darbotvarkės įgyvendinimą.


Susitikime taip pat pažymėtas poreikis atrasti kompromisą derybose dėl teisės viršenybės, lėšų valdysenos klausimais.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>