B. Obamos kritika: D. Trumpas nėra tinkamas eiti prezidento pareigas

B. Obamos kritika: D. Trumpas nėra tinkamas eiti prezidento pareigas


Kadenciją baigęs JAV prezidentas Barackas Obama trečiadienį demokratų partijos suvažiavime sukritikavo savo įpėdinį Donaldą Trumpą ir tvirtino, kad demokrato Joe Bideno išrinkimas yra būtinas, kad išliktų JAV demokratija, rašo „Reuters“.


„Jis neparodė susidomėjimo šiuo darbu, neparodė susidomėjimo bandymu rasti bendrą kalbą, neparodė susidomėjimo siekiu pasinaudoti nuostabiomis jo pareigų suteikiamomis galiomis, kad padėtų visiems, o ne tik sau ir savo draugams, neparodė susidomėjimo tuo, kad prezidentavimą laikytų kuo nors daugiau nei dar vienu realybės šou, kuriuo gali pasinaudoti, kad sulaukti taip trokštamo dėmesio“, – trečią Demokratų nacionalinio suvažiavimo dieną kalbėjo B. Obama.


„Donaldas Trumpas nepritapo šiame darbe, nes jis tiesiog negali. O šios nesėkmės padariniai yra sunkūs“, – tęsė B. Obama, kaltindamas D. Trumpą dėl 170 tūkst. amerikiečių mirčių nuo COVID-19, milijonų sunaikintų darbo vietų ir šalies demokratinių principų erozijos viduje ir užsienyje.

REKLAMA


Ilgą laiką vengęs tiesioginės D. Trumpo kritikos, B. Obamos pasisakymai apie D. Trumpą yra neįprastai aštrus kito prezidento įvertinimas iš buvusiojo lūpų. B. Obama kalbėjo panašiai, kaip ir jo žmona Michelle Obama, kuri pirmadienį teigė, kad D. Trumpas „tiesiog negali būti tas, kurio mums reikia“.


J. Bidenas antradienį buvo oficialiai paskelbtas demokratų kandidatu lapkričio 3 d. vyksiančiuose JAV prezidento rinkimuose, o trečiadienį kandidate į viceprezidento postą oficialiai paskelbta senatorė Kamala Harris.


Demokratų tarpe itin populiarus B. Obama savo kalboje taip pat asmeniškai išreiškė paramą J. Bidenui, kuris dvi kadencijas ėjo B. Obamos viceprezidento pareigas.


„Aštuonerius metus Joe buvo paskutinis žmogus kambaryje, kai aš turėjau priimti svarbų sprendimą. Jis mane padarė geresniu prezidentu, jo asmenybė ir patirtis leis jam padaryti šalį geresne“, – sakė B. Obama.


B. Obama kalbą vaizdo konferencijos būdu sakė iš Amerikos revoliucijos muziejaus Filadelfijoje – mieste, kur buvo parengta JAV Konstitucija.

REKLAMA


„Vienintelės konstitucinės pareigos, į kurias renka visi žmonės, yra prezidento. Taigi, mažiausia, ko turėtume tikėtis iš prezidento, yra atsakomybės jausmas už visų 330 milijonų mūsų saugumą ir gerovę. Bet taip pat turėtume tikėtis, kad prezidentas bus demokratijos sargas“, – pareiškė B. Obama.


Pasak jo, D. Trumpas šių testų neišlaikė.


Savo ruožtu pats D. Trumpas tviteryje sureagavo į B. Obamos kalbą žinute, parašyta didžiosiomis raidėmis: „Kodėl jis atsisakė paremti lėtąjį Joe, kol viskas buvo baigta, ir net tada parėmė labai vėlai? Kodėl jis (B. Obama) siekė, kad jis (J. Bidenas) nedalyvautų rinkimuose?“


B. Obama taip pat paragino visus amerikiečius balsuoti rinkimuose, perspėdamas, kad D. Trumpas ir respublikonai gali laimėti rinkimuose tik sumažindami rinkėjų skaičių, o ne dėl savo politikos vaisių.


„Neleiskite jiems atimti jūsų galios. Neleiskite jiems atimti jūsų demokratijos. Sugalvokite planą, kaip jūs įsitrauksite ir balsuosite, jau dabar“, – ragino B. Obama.


JAV demokratai savo kandidate į viceprezidento postą oficialiai nominavo K. Harris


JAV demokratai savo kandidate į viceprezidento postą lapkritį vyksiančiuose rinkimuose oficialiai nominavo senatorę Kamalą Harris.


„Aš skelbiu, kad Kamala Harris išrinkta demokratų kandidate į viceprezidento postą“, - trečiadienio vakarą partijos suvažiavime, kuris daugiausiai vyksta virtualiai, pareiškė partijos pirmininkas Bennie‘is Thompsonas.



Savo kandidatu į prezidentus demokratai antradienį oficialiai nominavo 77-erių Joe Bideną. Šis praėjusią savaitę paskelbė, kad renkasi K. Harris savo kandidate į viceprezidentus. Tai istorinis sprendimas. Pergalės atveju 55-ejų senatorė taptų pirmąja moterimi ir pirmąja juodaode viceprezidento pareigose.


Savo kalboje Vilmingtone K. Harris trečiadienio vakarą pasakė iki šiol svarbiausią kalbą savo politinėje karjeroje. Ji su vilties ir vienybės žinute ragino amerikiečius balsuoti už J. Bideną. „Turime išsirinkti prezidentą, kuris duos kažką kito, kažką geresnio, - kalbėjo politikė. – Prezidentą, kuris sutelks mus visus – juodaodžius, baltaodžius, lotynų amerikiečius, azijiečius ir čiabuvius, kad turėtume ateitį, kurios visi norime“. Ji pridūrė: „Kovokime su viltimi“.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)