D. Trumpas patvirtino, kad iki 25 000 sumažins Vokietijoje dislokuotų karių skaičių

D. Trumpas patvirtino, kad iki 25 000 sumažins Vokietijoje dislokuotų karių skaičių


JAV prezidentas Donaldas Trumpas patvirtino, kad iki 25 000 mažins Vokietijoje dislokuotų amerikiečių karių skaičių. Tai jis argumentavo per mažomis išlaidomis, kurias Vokietija skiria gynybai. Vokietijos vyriausybė skolinga NATO „milijardus dolerių“, - sakė D. Trumpas pirmadienį Baltuosiuose rūmuose. Be to, Vokietija „labai blogai“ elgiasi su JAV prekybos srityje.


D. Trumpas sakė, kad šiuo metu Vokietijoje dislokuota 52 000 amerikiečių karių. „Tai milžiniškos išlaidos JAV“, - pabrėžė jis. Todėl karių skaičius bus sumažintas iki 25 000.


Tiesa, paprastai Vokietijoje yra tik 35 000 JAV kareivių. Pentagono duomenimis, kovo pabaigoje jų buvo lygiai 34 674. Prie jų dar prisideda tūkstančiai JAV kariuomenės ir Gynybos departamento civilių darbuotojų. JAV karių skaičius gali keistis dėl didelių karinių pratybų, kaip kovą dėl koronaviruso krizės nutrauktų „Defender Europe 2020“.


D. Trumpas ne kartą kaltino Vokietiją skiriant nepakankamai lėšų gynybai. Jis jau kelerius metus spaudžia europietes NATO sąjungininkes smarkiai didinti karines išlaidas. NATO šalys yra užsibrėžusios tikslą skirti gynybai 2 proc. savo BVP. Vokietijai iki šio tikslo dar toli: 2019-aisiais jos dalis buvo 1,38 proc. BVP.

REKLAMA


Todėl D. Trumpas vis kalba, kad Vokietija skolinga NATO pinigų – nors NATO įnašai ir gynybos išlaidos yra du skirtingi dalykai. „Vokietija skolinga NATO milijardus dolerių ir privalo juos sumokėti. Mes saugome Vokietiją, o ji yra įsiskolinusi. Tai neduoda jokios prasmės“, - pirmadienį kalbėjo D. Trumpas.


Be to, Vokietija, anot jo, turi naudos iš šalyje dislokuotų JAV karių. „Tai gerai apmokami kareiviai. Jie gyvena Vokietijoje, jie išleidžia Vokietijoje dideles sumas pinigų“, - tęsė D. Trumpas.


JAV prezidentas reguliariai kaltina Vokietiją ir dėl esą nesąžiningos prekybos.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)