D. Trumpas: koronaviruso krizė yra baisesnė nei Perl Harboras ar rugsėjo 11-oji

D. Trumpas: koronaviruso krizė yra baisesnė nei Perl Harboras ar rugsėjo 11-oji


JAV prezidentas Donaldas Trumpas pareiškė, kad koronaviruso pandemijos sukelta krizė Jungtinėms Valstijoms sudavė stipresnį smūgį nei Perl Harboro bazės užpuolimas Antrojo pasaulinio karo metais ar rugsėjo 11-osios teroro išpuoliai.


„Pergyvenome baisiausią ataką mūsų šalyje. Tai yra iš tiesų baisiausia ataka, kurią patyrėme“, – žurnalistams Baltuosiuose rūmuose sakė D. Trumpas.


„Tai yra baisiau nei Perl Harboras. Tai yra baisiau nei Pasaulio prekybos centras“, – pridūrė jis.


Netikėtas Japonijos įvykdytas Perl Harboro karinio jūrų laivyno bazės užpuolimas 1941 m. įtraukė JAV į Antrąjį pasaulinį karą.


2001 m. rugsėjo 11-osios teroro išpuoliai nusinešė daugiau nei 3 tūkst. žmonių gyvybes. Dauguma jų žuvo Pasaulio prekybos centre Niujorke. Šie teroristiniai išpuoliai paskatino JAV įsitraukti į du dešimtmečius trunkančius karus su terorizmu Irake, Afganistane ir kitose šalyse.


Nuo koronaviruso sukeltos infekcijos (COVID-19) iki šiol mirė per 70 tūkst. amerikiečių, o įvestas karantinas iš esmės sustabdė didžiąją dalį ekonominės veiklos.

REKLAMA


Vetavo įgaliojimus pradėti karą Irane ribojančią Kongreso rezoliuciją


JAV prezidentas Donaldas Trumpas vetavo jo įgaliojimus dėl karinių veiksmų Irane ribojančią Kongreso rezoliuciją, kurią pats prezidentas pavadino „labai įžeidžiančia“.


Pranešime D. Trumpas teigė pasinaudojęs veto teise, nes rezoliucija, kuriai kovą pritarė abiejų JAV partijų atstovai, neva yra paremta „nesusipratimais dėl faktų ir teisės“.


Rezoliucija buvo priimta tiek respublikonams, tiek ir demokratams baiminantis, kad Baltieji rūmai įsitraukia į karą su islamiškąja respublika.


JAV prezidentas tikino, kad Kongresas netinkamai interpretavo Konstitucijoje išdėstytus jo įgaliojimus. Pasak jo, šie įgaliojimai neapsiriboja tik „Jungtinių Valstijų ir jų pajėgų gynyba nuo neišvengiamo puolimo“.


„Tai yra neteisinga“, – sakė D. Trumpas.


„Gyvename priešiškame ir nuolat besikeičiančių grėsmių kupiname pasaulyje, o Konstitucija pripažįsta, kad prezidentas turi galėti numatyti mūsų priešų tolimesnius žingsnius ir imtis greitų ir ryžtingų atsakomųjų veiksmų. Būtent taip aš ir padariau!“ – pareiškė D. Trumpas.

REKLAMA


Rezoliucijos šalininkai siekė užtikrinti, kad tik Kongresas turėtų galimybę paskelbti kitai valstybei karą, kaip tai yra numatyta JAV Konstitucijoje.


D. Trumpas, viena vertus, tvirtino, kad JAV kariuomenė turi atsitraukti iš užsienio valstybių, tačiau, kita vertus, jis pablogino ir taip nekokius santykius su Iranu.


D. Trumpo vyriausybė įvedė griežtas ekonomines sankcijas Iranui. Sausį D. Trumpas nurodė surengti tikslinę ataką dronu Bagdado oro uoste, per kurią žuvo įtakingiausias Irano generolas Qassemas Soleimani.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)