Australijos krūmynų gaisrai paveikė tris ketvirtadalius gyventojų

Australijos krūmynų gaisrai paveikė tris ketvirtadalius gyventojų


Šiais metais Australijos krūmynų gaisrai tiesiogiai arba netiesiogiai paveikė tris iš keturių šalies gyventojų, rodo antradienį paskelbti universiteto tyrėjų apklausos rezultatai.


Nuo rugsėjo krūmynų gaisrai išdegino daugiau nei 12 mln. hektarų žemės.


Apklausos rezultatai parodė, kad gaisrai tiesiogiai paveikė 14 proc. respondentų – tai reiškia, kad maždaug septintadalio australų nuosavybė buvo prarasta, apgadinta arba jai grėsė pavojus. 14 proc. apima ir tuos gyventojus, kurie buvo paraginti evakuotis.


Maždaug 64 proc. gyventojų krūmynų gaisrai paveikė netiesiogiai: jie prisikvėpavo dūmų, buvo priversti keisti kelionių planus, dėl situacijos šalyje jautė stiprų nerimą, jų artimieji prarado nuosavybę arba ši buvo smarkiai apgadinta. Apskaičiuota, kad tokią netiesioginę žalą patyrė daugiau nei 18 mln. asmenų.


Apklausai vadovavęs tyrėjas profesorius Nicholas Biddle'as teigė, kad „dauguma iš mūsų pasekmes jaus dar daugelį metų“.


Australijos nacionalinio universiteto apklausos rezultatai taip pat atskleidė, kad dėl federalinės vyriausybės reakcijos į krūmynų gaisrus smuko premjero Scotto Morrisono reitingai. Pasitikėjimo premjeru lygis krito nuo 5,25 iš 10 balų birželį iki 3,92 balų sausį.


Pusė apklausoje dalyvavusių respondentų teigė, kad aplinka yra svarbiausias arba antras pagal svarbą klausimas Australijos gyventojams.


Apklausa buvo vykdoma dvi savaites nuo sausio 20 d., joje dalyvavo daugiau nei 3 000 asmenų.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>