L. Linkevičius: Rusijoje inicijuojami konstituciniai pakeitimai yra skirti suteikti viltį žmonėms

L. Linkevičius:  Rusijoje inicijuojami konstituciniai pakeitimai yra skirti suteikti viltį žmonėms


Rusijoje inicijuojamais konstituciniais pakeitimais, ko gero, siekiama suteikti viltį žmonėms, sako užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, komentuodamas trečiadienį Vladimiro Putino deklaruotus pasiūlymus, kuriuos įgyvendinus Rusijos vyriausybė taptų atskaitinga ne prezidentui, o parlamentui.


„Tie pokyčiai galbūt skirti suteikti viltį žmonėms, nes kantrybės slenkstis nėra beribis: situacija nėra paprasta, išlaidos gynybai auga – tikrai gausiai, be ypatingų taupymų, o socialinės programos stovi ir, matyt, kažkokių pokyčių reikia viduje. Išorėje reikia įspūdžio, kad čia kažkas keičiasi, kad Rusija atvira dialogui ir kad be jos kurti naujos saugumo architektūros nederėtų“, – „Žinių radijui“ kalbėjo ministras.


L. Linkevičiaus teigimu, keisti konstitucines nuostatas yra Rusijos reikalas, tuo tarpu Lietuvai, kaip ir visai tarptautinei bendruomenei, svarbu, kad Rusija laikytųsi tarptautinių taisyklių, vertybių ir apskritai normalaus bendravimo su kitomis valstybėmis standartų.


„Tie pokyčiai yra Rusijos vidaus reikalas ir tai jų sprendimai. Mums svarbu, kad Rusija keistųsi savo užsienio politikoje, savo požiūriu į kitas šalis, į kaimynus, požiūriu į vertybes, kurias pati deklaruoja – demokratija, teisės viršenybė. To praktikoje nevyksta“, – sakė L. Linkevičius.

REKLAMA


Todėl, jo teigimu, vilties, kad V. Putino inicijuoti pokyčiai, privertę atsistatydinti Dmitrijų Medvedevą ir jo vedamą Vyriausybę, turės įtakos permainoms šiose srityse, nereikėtų turėti.


„Daryti išvadas, kad Rusijoje kažkas pasikeis būtent šioje srityje būtų per anksti“, – akcentavo URM vadovas, užsimindamas, kad V. Putino iniciatyvai įtakos galėjo turėti ir pilietinės Rusijos visuomenės aktyvumas.


„Turiu pabrėžti, kad Rusijos pilietinė visuomenė yra, ji yra aktyvi, ji veikia, ji verčia daryti taktinius pokyčius, tai ir vyksta“, – apibendrino L. Linkevičius.


Rusijos prezidentas V. Putinas trečiadienį pasiūlė konstitucijos pakeitimus, kuriuos įgyvendinus vyriausybė taptų atskaitinga ne prezidentui, o parlamentui. Tokiu atveju Dūma skirtų premjerą ir jo kabinetą. Pagal šiuo metu galiojančią tvarką tai daro šalies prezidentas.


V . Putinui paskelbus Konstitucijos reformų paketą, apie atsistatydinimą pranešė D. Medvedevas ir jo vyriausybė. Rusijos vadovas Dūmai pateikė šalies Mokesčių inspekcijos direktoriaus Michailo Mišustino kandidatūrą į premjero pareigas.


Per susitikimą su Rusijos vyriausybės nariais V. Putinas paskelbė nusprendęs įsteigti Rusijos saugumo tarybos pirmininko pavaduotojo postą ir pasiūlyti šias pareigas D. Medvedevui.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)