Užsitęsęs „Brexitas“ Jungtinei Karalystei kainuoja milijonus kiekvieną savaitę

Užsitęsęs „Brexitas“ Jungtinei Karalystei kainuoja milijonus kiekvieną savaitę


Chaotiškas Jungtinės Karalystės (JK) išstojimo iš ES procesas šalies ekonomikai kainavo po 600 mln. svarų (700 mln. eurų) per savaitę nuo pat 2016-ųjų referendumo, skaičiuoja JAV investicijų bankas „Goldman Sachs“.


„Goldman Sachs“ ataskaitoje apie „Brexito“ žalą investicijoms ir ekonomikai teigia, kad penkta didžiausia pasaulio ekonomika nuo 2016 m. „Brexito“ referendumo prarado 2,5 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP), palyginti su augimo perspektyvomis iki referendumo. JK augimas taip pat strigo, palyginti su kitomis išsivysčiusiomis ekonomikomis.


„JK politikams vis dar nepavyksta įgyvendinti referendumo sprendimo. Ši nežinomybė dėl politinių ir ekonominių santykių su ES padarė realią žalą Jungtinės Karalystės ekonomikai, kuri persimetė ir į kitas ekonomikas“, - sakoma „Goldman Sachs“ ataskaitoje klientams.


JAV banko teigimu, „Brexito“ nežinomybė buvo esminė ekonominio sąstingio priežastis, nes ekonomikos augimas yra paremtas būtent investicijomis.


„Nežinomybės šokas paveikė investicijų augimą ne tik iškart po „Brexito“ referendumo, bet ir neseniai, kai sustiprėjo „Brexito“ neapibrėžtumas“, - teigia „Goldman Sachs“.

REKLAMA


JK parlamentas pirmadienį balsuos dėl tolesnių „Brexito“ proceso galimybių. Praėjusią savaitę parlamentarai trečią kartą atmetė premjerės Theresos May siūlomą sutartį ir dabar visiškai neaišku kaip, kada ir ar išvis Jungtinė Karalystė išstos iš ES.


Kietojo „Brexito“ atveju „Goldman Sachs“ prognozuoja, kad šalies BVP gali sumažėti iki 5,5 proc., o pasitikėjimo valstybe nuosmukis lemtų tai, kad svaro kursas kristų iki 17 proc.


Th. May „Brexito“ sutarties priėmimas leistų sumažinti išstojimo žalą Jungtinės Karalystės BVP, kuris, „Goldman Sachs“ ekonomistų teigimu, paaugtų iki 1,75 proc., o svaro kursas atsigautų ir šokteltų iki 6 proc.


Geriausias ekonomikai būtų „Brexito“ atšaukimo scenarijus, kuris leistų investuotojams atgauti pasitikėjimą šalimi, o svaro kursas paaugtų net iki 10 proc.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)