Th.May paprašė atidėti „Brexitą“ iki birželio pabaigos

Th.May paprašė atidėti „Brexitą“ iki birželio pabaigos


Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Theresa May paprašė Europos Sąjungos atidėti „Brexitą“ iki birželio pabaigos. Tai ji pareiškė trečiadienį Bendruomenių Rūmuose Londone. Th. May sakė, jog laišku informavo Vadovų Tarybos pirmininką Donaldą Tuską, kad Jungtinė Karalystė siekia išstojimo termino pratęsimo iki birželio 30 dienos.


Ji, kaip premjerė, esą nenori užtęsti „Brexito“ po birželio 30-osios. Jei britai ES paliks vėliau, jie turės dalyvauti gegužę vyksiančiuose Europos Parlamento rinkimuose. O tai, anot Th. May, nėra nei Jungtinės Karalystės, nei ES interesas.


Premjerė tikisi papildomo laiko, kad vis dėlto įtikintų britų parlamentą pritarti išstojimo iš ES sutarčiai, prieš tai sakė jos atstovas.


Didžioji Britanija ES palikti turėjo kovo 29-ąją. Britai referendume 2016-aisiais nežymia dauguma pritarė skyryboms su ES.


Briuselyje ketvirtadienį prasidės dvi dienas truksiantis ES viršūnių susitikimas, kuriame pirmiausiai bus diskutuojama dėl „Brexito“.

REKLAMA


Infliacijos lygis Didžiojoje Britanijoje praėjusį mėnesį padidėjo, bet išliko artimas sausio dvejų metų žemumoms, padėdamas vartotojams išlaikyti savo perkamąją galią netgi tvyrant nežinomybei dėl „Brexito“.


Paskelbti oficialūs duomenys taip pat parodė, kad būsto kainų augimo metinis tempas buvo silpniausias per penkerius su puse metų, o jį smukdė krintančios Londono būsto kainos. Jos sumažėjo labiausiai nuo 2009 metų rugsėjo.


Vartojimo kainų metinis augimas vasarį sudarė 1,9 proc. po 1,8 proc. padidėjimo sausį. Apie tai pranešė Nacionalinis statistikos biuras. „Reuters“ apklausti ekonomistai tikėjosi 1,8 proc. infliacijos lygio.


Tačiau grynoji infliacija, kurią skaičiuojant neįtraukiamos nepastovios maisto ir energijos kainos, sumažėjo.


Silpna infliacija kartu su žemiausiu per 44-erius metus nedarbo lygiu ir augančiais atlyginimais mažina „Brexito“ kurstomos nežinomybės poveikį daugeliui namų ūkių, kurių išlaidos prisideda prie Didžiosios Britanijos ekonomikos augimo.

REKLAMA


Ketvirtadienį bus skelbiami Jungtinės Karalystės mažmeninės prekybos apimčių duomenys. Prognozuojama, kad jų metinis augimas praėjusį mėnesį sudarė 3,3 proc. ir buvo silpnesnis negu prieš „Brexito“ referendumą 2016 metais, bet viršijo praėjusio dešimtmečio vidurkį.


Nedidelis infliacijos lygis Didžiojoje Britanijoje taip pat padeda Anglijos centriniam bankui, kuris stabdo naujus palūkanų normų didinimus laukdamas, kaip bus išeita iš „Brexito“ aklavietės.


Nacionalinė statistikos tarnyba pranešė, kad metinis būsto kainų augimas visoje Jungtinėje Karalystėje sausį siekė 1,7 proc. ir buvo mažiausias nuo 2013 metų birželio, kai Didžioji Britanija vis dar bandė nugalėti pasaulinės finansų krizės padarinius. Vien Londone būsto kainos krito 1,6 proc.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)