JAV biudžetas gali susitraukti: sienai siūloma skirti daug mažiau nei 5 mlrd.

JAV biudžetas gali susitraukti: sienai siūloma skirti daug mažiau nei 5 mlrd.


Ginče dėl JAV biudžeto demokratai ir respublikonai pasiekė „principinį susitarimą“. Neįvardytas Kongreso atstovas sakė, kad jis nenumato lėšų prezidento Donaldo Trumpo reikalaujamai sienai Meksikos pasienyje. Esą numatyta tik 1,37 mlrd. dolerių (1,21 mlrd. eurų) naujoms tvoroms.


Šių pinigų užtektų tvorai 55 mylių (89 km) ruože. Ji būtų tveriama Rio Grandės pasienio regione Teksaso valstijos pietinėje dalyje. Susitarimui dar turi pritarti Baltieji rūmai. Tiesa, D. Trumpas saugumui Meksikos pasienyje reikalauja daug daugiau - per 5,7 mlrd. dolerių (5 mlrd. eurų).


Pirmadienio vakarą kelios amerikiečių žiniasklaidos priemonės, remdamosi demokratų ir respublikonų derybininkais, pranešė, kad abi pusės pasiekė „principinį susitarimą“. Detalės esą dar derinamos. Jų derybininkai neįvardijo, pokalbiai tęsiami.


Žinių stotis CNN citavo respublikonų senatorių Richardą Shellby'į, teigusį, kad pasiektas susitarimas. Jis savo partijos vardu derasi dėl pagrindinio ginčytino punkto - tvoros Meksikos pasienyje finansavimo. Pasak demokratės Nitos Lowey, detalės gali būti suderintos iki trečiadienio.

REKLAMA


JAV prezidentas Donaldas Trumpas vėlų pirmadienio vakarą rinkimų kampanijos renginyje El Pase JAV Teksaso valstijoje sakė, kad jis informuotas apie pažangą. Tačiau jis esą nežino, kas konkrečiai turima omenyje.


JAV prezidentas turi pritarti derybininkų pasiektam susitarimui.


Ginčą dėl biudžeto JAV Kongrese įplieskė dideli nesutarimai dėl tvoros Meksikos pasienyje finansavimo. D. Trumpas tam reikalauja daugiau kaip 5 mlrd. dolerių, tačiau demokratai su tuo nesutinka. Šis ginčas sukėlė dalinį vyriausybės darbo uždarymą, kuris truko penkias savaites ir buvo ilgiausias JAV istorijoje. Sausio pabaigoje demokratai ir respublikonai susitarė dėl trijų savaičių pereinamojo laikotarpio biudžeto. Per šį laiką - iki vasario 15-osios - turi būti rastas kompromisas.


Jei iki penktadienio biudžetas nebus priimtas, daugybei federalinių institucijų vėl gresia uždarymas. Net jei respublikonai ir demokratai Kongrese susitars dėl biudžeto, D. Trumpas, jei nepasirašys, gali jį blokuoti. R. Shelby'is teigė manąs ir tikįs, kad prezidentas susitarimui pritars.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>