Paaiškėjo visi Nobelio premijų laureatai (laimėtojų sąrašas)

Paaiškėjo visi Nobelio premijų laureatai (laimėtojų sąrašas)


Pirmadienį paskelbti paskutiniai nobelio premijos laureatai, kurie buvo apdovanoti už nuopelnus ekonomikos srityje. Praėjusią savaitę taip pat buvo apdovanoti chemijos, fizikos, medicinos bei taikos premijų laureatai.


Karališkoji Švedijos mokslų akademija šios premijos laimėtojus paskelbė 12.45 val. Lietuvos laiku. Jais tapo Williamas Nordhausas ir Paulas Romeris.


Jungtinių Valstijų ekonomistai Williamas Nordhausas ir Paulas Romeris pirmadienį pasidalino 2018 metų Nobelio ekonomikos premiją už inovacijų ir klimato integraciją į ekonomikos augimą.


W.Nordhausas yra Jeilio universiteto profesorius, o P. Romeris yra iš Niujorko universiteto Sterno verslo mokyklos. Jie aptarė „kai kuriuos iš mums svarbiausių ir neatidėliotinų klausimų apie tai, kaip galime sukurti ilgalaikį tvarų ekonomikos augimą“, pranešė Karališkoji Švedijos mokslų akademija.


Praėjusiais metais Jungtinių Valstijų ekonomistas Richardas H.Thaleris gavo apdovanojimą už savo darbus elgsenos ekonomikos srityje.

REKLAMA


Ekonomikos premija šiemet sudaro 9 mln. kronų (1 mln. JAV dolerių) - tiek pat, kiek ir medicinos, fizikos, chemijos bei taikos premijų. Jų laimėtojai paskelbti praėjusią savaitę.


Nobelio literatūros premijos paskelbimas atidėtas iki kitų metų dėl krizės Švedijos akademijoje.


Išskyrus ekonomiką, visus apdovanojimus įsteigė Švedijos chemikas, inžinierius ir dinamito išradėjas Alfredas Nobelis (1833-1896).


Ekonomikos Nobelio premija dažniausiai skiriama JAV ekonomistams. Ją iki šiol laimėjo tik viena moteris - Elinor Ostrom iš Jungtinių Valstijų.


Nobelio ekonomikos premija - vienintelė, kurios savo testamente nepaminėjo A. Nobelis. Premiją 1969 metais įsteigė Švedijos centrinis bankas, skirdamas ją savo 300 metų jubiliejui ir Alfredo Nobelio atminimui. Nuo tada kasmet piniginį apdovanojimą skiria Švedijos centrinis bankas.


Premijos visiems laureatams įteikiamos gruodžio 10-ąją, Alfredo Nobelio mirties dieną. Kiekvienam laimėtojui įteikiamas medalis, diplomas ir piniginė premija.

REKLAMA


Šių metų Nobelio premijų laimėtojai:


Nobelio taikos premija: Denis Mukwegė (chirurgas, Kongo Demokratinė Respublika) ir Nadia Murad (žmogaus teisių gynėja, Irakas).


Nobelio fizikos premija: Arthuras Ashkinas (JAV), Gerardas Mourou (Prancūzija) ir Donna Strickland (Kanada).


Nobelio chemijos premija: Frances Arnold (JAV) ir George’as P.Smithas (JAV), Gregory P.Winteris (Didžioji Britainija).


Nobelio medicinos premija: Jamesas P.Allisonas (JAV) ir Tasuku Honjo (Japonija).







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)