Tiktokeris S. Harrisas taps jauniausiu Airijos ministru pirmininku

Tiktokeris S. Harrisas taps jauniausiu Airijos ministru pirmininku


Tiktokeris Simonas Harrisas turėtų tapti jauniausiu visų laikų Airijos ministru pirmininku. Tikimasi, kad rinkimams artėjant naujas veidas ir įgūdžiai naudotis socialine žiniasklaida prisidės ir prie jo partijos sėkmės.


37 metų S. Harrisas, žiniasklaidos jau pramintas „premjeru tiktokeriu“, pralenks ankstesnį rekordininką pirmtaką Leo Varadkarą, aukščiausias pareigas užėmusį 2017 m., kai buvo 38 metų. Kovo 20 d. L. Varadkarui netikėtai paskelbus, kad atsistatydina, S. Harrisas buvo išrinktas vadovauti centro dešiniųjų partijai „Fine Gael“. Jis tuomet pažadėjo partijos nariams, kad už jų pasitikėjimą atsilygins „sunkiu kasdieniu darbu, krauju, prakaitu ir ašaromis“, dirbs jį kiekvieną dieną „atsakingai ir nuolankiai“, kreips partiją į „pamatines vertybes“, tokias kaip verslas, žemės ūkis, įstatymas ir tvarka.  


S. Harriso išrinkimas antradienį Airijos parlamentui grįžus po pertraukos vainikuos stulbinantį jo iškilimą. 1986 m. gimęs S. Harrisas užaugo mažame pakrantės miestelyje Greistoune, netoli Dublino, taksi vairuotojo šeimoje. Vienerius metus koledže Dubline pasimokęs žurnalistikos ir prancūzų kalbos, jis susitelkė į jau tada daug žadėjusią politinę karjerą.

REKLAMA



Į „Fine Gael“ partijos jaunimo sparną S. Harrisas įstojo 16 metų, 22-ejų tapo apskrities tarybos nariu, o 2011 m. buvo išrinktas į parlamentą vos 24 metų. Jis tuo metu buvo jauniausias parlamentaras. 2016 m. būdamas vos 29-erių buvo paskirtas sveikatos ministru ir juo buvo daugiau nei ketverius metus, įskaitant per COVID pandemiją.


Vedęs dviejų vaikų tėvas S. Harrisas išgarsėjo socialinėje žiniasklaidoje, ypač „TikTok“, ir tapo vienu matomiausių politikų Airijoje. Nuo 2020 m. jis yra aukštojo mokslo ministras, net kritikų giriamas kaip talentingas komunikatorius. Tiktoke jis surinko 1,4 mln. paspaudimų „patinka“ ir turi šimtus tūkstančių sekėjų tiek socialiniame tinkle X, tiek „Instagram“, beveik kasdien skelbia turinį savo auditorijai. Vis dėlto kai kurie jo vaizdo įrašai ir pasisakymai vertinami kaip pernelyg didelis noras patikti jaunimui, tai gali būti mažiau patrauklu platesniam elektoratui.


Likus 10 savaičių iki vietos ir Europos Parlamento rinkimų bei metams iki visuotinių rinkimų, jo partija „Fine Gael“ vis dar atsilieka ir yra trečioje vietoje, rodo apklausos. S. Harriso šalininkai mano, kad jis gali užkurti „Fine Gael“ nauja energija.


Kadangi vyriausybė turi daugumą Airijos parlamente, tikimasi, kad antradienį S. Harrisas laimės balsavimą.


AFP inf.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)