NATO vadovas: Švedija padarys aljansą stipresnį ir saugesnį

NATO vadovas: Švedija padarys aljansą stipresnį ir saugesnį


NATO vadovas Jensas Stoltenbergas pareiškė, kad karinis aljansas netrukus taps „stipresnis“ po to, kai Vengrijos parlamentas pašalino paskutinę kliūtį, trukdžiusią Švedijai prisijungti.


„Dabar, kai visos sąjungininkės pritarė, Švedija taps 32-ąja NATO sąjungininke, – rašė aljanso generalinis sekretorius socialiniame tinkle „X“. – Švedijos narystė padarys mus visus stipresnius ir saugesnius“.


Pasveikino ir JAV

JAV taip pat pasveikino balsavimą už Švedijos priėmimą į NATO Vengrijos, paskutinės iki šiol to nepadariusios Atlanto aljanso narės, parlamente.


„Mes išties sveikiname šiandien Vengrijos parlamente įvykusį balsavimą ir tikimės, kad procesas netrukus bus užbaigtas“, – žurnalistams sakė Valstybės departamento atstovas Matthew Milleris.


Lietuvos vadovai tai vadina istorine diena

]Vengrijos parlamentui pirmadienį ratifikavus Švedijos paraišką dėl narystės NATO, Lietuvos vadovai sveikina šalį. Pasak jų, tai istorinė diena.


„Istorinė diena visiems NATO sąjungininkams ratifikavus Švedijos priėmimą į Aljansą. NATO ir Baltijos regionas dabar taps stipresnis nei bet kada anksčiau“, – platformoje „X“ pirmadienio vakarą paskelbė prezidentas Gitanas Nausėda.

REKLAMA


Anot Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen, šis žingsnis yra esminis, siekiant užtikrinti pasaulio stabilumą.


„Šis etapas sustiprina Aljanso pastangas užtikrinti saugumą ir klestėjimą Europoje, Šiaurės Amerikoje ir už jų ribų“, – socialiniame tinkle „X“ teigė parlamento vadovė.


Ministrės pirmininkės Ingridos Šimonytės teigimu, Vengrijos sprendimas sustiprins tiek pačios Švedijos, tiek Baltijos-Šiaurės šalių bei viso Aljanso saugumą. Taip pat premjerė patikino laukianti dar didesnės NATO plėtros.


„Kol netrukus švęsime Švedijos visateisę narystę, aš laukiu #NATO33, nes tai iš esmės sustiprintų Europos saugumą, nes demokratijos yra stiprios kartu“, – platformoje rašė I. Šimonytė.


Pirmadienį Vengrijos parlamentas ratifikavo Švedijos paraišką dėl narystės NATO ir pašalino paskutinę kliūtį karinio aljanso plėtrai, kurią paskatino Rusijos invazija į Ukrainą.


188 parlamento nariai balsavo už Švedijos narystę NATO, šeši – prieš.


Šis balsavimas užbaigė daugiau nei metus trukusį vilkinimą, dėl kurio NATO partnerės piktinosi, o Ukraina toliau kovojo su Rusijos kariuomene.

REKLAMA


Rusijos invazija 2022 metų vasarį paskatino Švediją ir kaimyninę Suomiją pateikti paraiškas dėl stojimo į NATO ir atsisakyti neprisijungimo politikos, kurios abi šalys laikėsi daug metų.


Tačiau, nors Suomija praėjusių metų balandį tapo 31-ąja JAV vadovaujamo gynybos aljanso nare, Švedijos paraiška buvo pristabdyta. Turkija ją ratifikavo tik praėjusį mėnesį.


Dabar, kai parlamentas pritarė Švedijos paraiškai, tikimasi, kad Vengrijos prezidentas ją pasirašys artimiausiomis dienomis. Tuomet Švedija bus pakviesta prisijungti prie Vašingtono sutarties ir oficialiai tapti 32-ąja NATO nare.


ELTA, AFP inf.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)