Europos Sąjungos nerimas: ar dėl išpuolių Raudonojoje jūroje išaugs infliacija?

Europos Sąjungos nerimas: ar dėl išpuolių Raudonojoje jūroje išaugs infliacija?


Europos Sąjungos ekonomikos komisaras Paolo Gentiloni pirmadienį perspėjo, kad, hučiams puldinėjant Raudonąja jūra plaukiančius laivus, šalių bloke gali išaugti energijos kainos ir infliacija.


„Žinome, kad metų pradžioje fiksuojamas nedidelis ekonomikos augimas, gerų naujienų yra ir darbo rinkoje, tačiau vis labiau nerimaujama dėl neigiamos rizikos, kurią kelia geopolitinė įtampa“, – susitikimo su ES finansų ministrais metu sakė P. Gentiloni.


P. Gentiloni teigimu, „tai, kas vyksta Raudonojoje jūroje... kol kas pasekmių energijos kainoms ir infliacijai neturėtų turėti“.


„Tačiau mes manome, kad šiuos vykius derėtų atidžiai stebėti, kadangi tokios pasekmės gali atsirasti ateinančiomis savaitėmis“, – sakė jis.


Įtampa Raudonojoje jūroje išaugo po to, kai Jungtinės Valstijos ir Didžioji Britanija Jemene sudavė keletą smūgių tarptautinius laivus puldinėjantiems hučių sukilėliams.


Irano remiami hučiai, teigdami, kad veikia solidarumo su Gaza vardan, vis dažniau bepiločiais orlaiviais ir raketomis puola Raudonąja jūra plaukiančius laivus, kuriuos jie įtaria susijus su Izraeliu.

REKLAMA


Raudonąja jūra plukdoma maždaug 12 proc. viso pasaulio komercinių krovinių. Tačiau po lapkričio viduryje prasidėjusių išpuolių daugelis laivybos bendrovių nusprendė laivus siųsti ilgesniu maršrutu aplink Afriką. Dėl to buvo sutrikdyta tiekimo sistemų veiklą ir atsirado stimulas didėti infliacijai.


AFP inf.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)