JAV paskelbė apie 10 šalių koaliciją kovai su husių atakomis Raudonojoje jūroje

JAV paskelbė apie 10 šalių koaliciją kovai su husių atakomis Raudonojoje jūroje


JAV paskelbė apie dešimties šalių koaliciją, kurios tikslas – numalšinti husių raketų ir dronų atakas prieš laivus Raudonojoje jūroje.


Kaip pranešama, prie šios „daugiašalės saugumo iniciatyvos“, be kita ko, jungiasi Jungtinė Karalystė (JK), Prancūzija, Bahreinas ir Italija.


„Šalys, siekiančios išsaugoti pamatinį laivybos laisvės principą, turi susivienyti, kad įveiktų šio nevalstybinio veikėjo keliamą iššūkį“, – pranešime cituojamas JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas.


Irano remiami husių sukilėliai suintensyvino atakas prieš tanklaivius, krovininius ir kitokio tipo laivus Raudonojoje jūroje, keldami pavojų svarbiam tranzito maršrutui.


Pasak Ll. Austino, naujoji saugumo koalicija sieks „užtikrinti laivybos laisvę visoms šalims ir sustiprinti saugumą bei klestėjimą regione“. Joje, anot gynybos sekretoriaus, dalyvaus JAV, JK, Bahreinas, Kanada, Prancūzija, Italija, Nyderlandai, Norvegija, Seišeliai ir Ispanija.


Jemeno husių sukilėliai kiek anksčiau pareiškė, kad, solidarizuodamiesi su Gazos Ruožu, Raudonojoje jūroje atakavo du „su Izraeliu susijusius“ laivus. Husiai pranešime tvirtino, kad atakoms pasitelkė jūrinius dronus.

REKLAMA


Išpuoliai prieš laivus „Swan Atlantic“ ir „MSC Clara“ yra naujausi panašių incidentų serijoje, kuri trikdo pasaulinę prekybą, tokiu būdu siekiant spausti Izraelį dėl jo karo prieš „Hamas“ smogikus.


Husiai pažadėjo „toliau neleisti visiems į Izraelio uostus plaukiantiems laivams.. plaukioti Arabijos ir Raudonojoje jūrose“, kol į Gazos Ruožą bus įleista daugiau maisto ir vaistų.


AFP inf.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)