Atsistatydino Prancūzijos ministrė pirmininkė Elisabeth Borne

EPA-ELTA nuotr.


Pirmadienį atsistatydino Prancūzijos ministrė pirmininkė Elisabeth Borne, ėjusi pareigas mažiau nei dvejus metus, pranešė prezidentūra, prezidentui Emmanueliui Macronui planuojant ministrų kabineto pertvarką siekiant atnaujinti savo antrąją kadenciją.


E. Macronas priėmė jos atsistatydinimą, sakoma prezidentūros pranešime.E. Macronas socialiniame tinkle X padėkojo premjerei už „darbą mūsų valstybės tarnyboje“, bet jos atsistatydinimo aiškiai nepaminėjo.


34 metų švietimo ministras Gabrielis Attalas laikomas tikėtinai pakeisiančiu E. Borne, nors oficialiai tai dar nepaskelbta. Jei būtų paskirtas, G. Attalas būtų jauniausias kada nors valdęs Prancūzijos ministras pirmininkas ir pirmasis to neslepiantis gėjus.


Pasak apžvalgininkų, po virtinės patirtų krizių E. Macronui būtina pertvarkyti ministrų kabinetą trejiems likusiems kadencijos metams. Per rinkimus 2022 m. įveikęs kraštutinius dešiniuosius ir laimėjęs antrąją kadenciją E. Macronas susidūrė su protestais dėl nepopuliarios pensijų reformos, po rikimų prarado daugumą parlamente ir sulaukė pasipriešinimo dėl imigracijos įstatymų.


62 metų E. Borne buvo tik antroji Prancūzijos vyriausybei vadovavusi moteris.


Be G. Attalo, galimi kandidatai į premjerus yra 37 metų gynybos ministras Sebastienas Lecornu ir 43 metų buvęs žemės ūkio ministras Julienas Denormandie.


AFP inf.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 18 (2024)

    Savaitė - Nr.: 18 (2024)