Vatikano teismas istorinėje vyloje nuteisė įtakingą kardinolą

EPA-ELTA nuotr.


Šeštadienį Vatikano teismas baigiantis istoriniam procesui nuteisė kadaise įtakingą Italijos kardinolą penkeriems metams ir šešiems mėnesiams kalėti už finansinius nusikaltimus.


75-erių metų Angelo‘as Becciu, buvęs popiežiaus Pranciškaus patarėjas, kadaise pats laikytas pretendentu į popiežiaus postą, buvo vyriausias Katalikų Bažnyčios dvasininkas, kuriam teko stoti prieš Vatikano baudžiamąjį teismą.


Jis ir dar devyni kaltinamieji, įskaitant finansininkus, teisininkus ir buvusius Vatikano darbuotojus, buvo teisiami dėl kaltinimų finansiniais nusikaltimais, susijusiais su neskaidriu Londono nekilnojamojo turto sandoriu.


Teismo pirmininkas Giuseppe‘ė Pignatone‘ė šeštadienį perskaitė nuosprendį, kuriame A. Becciu kaltinamas svetimo turto pasisavinimu, piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi ir liudytojams daromu spaudimu.


Jo advokatas Fabio‘us Viglione‘ė sakė, kad jie gerbia nuosprendį, bet „neabejotinai“ jį apskųsiantys. Jam taip pat skirta 8 000 eurų bauda.

REKLAMA


Teisminio proceso pagrindas – 350 mln. eurų (380 mln. JAV dolerių) vertės prabangaus nekilnojamojo turto Londone pirkimas, kaip dalis 2014 m. pradėtos investicijos, galiausiai Vatikanui kainavusios dešimtis milijonų eurų.


2021 m. liepą prasidėjęs teismo procesas nušvietė neskaidrius Šventojo Sosto finansus, kuriuos popiežius Pranciškus, 2013 m. kovą perėmęs Katalikų Bažnyčios vairą, stengėsi sutvarkyti.


Tai taip pat yra jo reformų išbandymas. Likus kelioms savaitėms iki teismo proceso, popiežius Pranciškus suteikė Vatikano civiliniams teismams teisę teisti kardinolus ir vyskupus, nors anksčiau juos teisdavo kardinolų vadovaujamas teismas.


Prokuroras Alessandro‘as Diddi prašė A. Becciu skirti septynerius metus ir tris mėnesius laisvės atėmimo bausmę, o kitiems kaltinamiesiems – nuo ketverių iki trylikos metų.


A.Becciu visada griežtai neigė kaltinimus, vadino juos „visiškai nepagrįstais“ ir tvirtino, kad niekada neėmė nė cento.

REKLAMA


Savo ruožtu Šventasis Sostas save matė kaip „nukentėjusiąją šalį“ ir per Vatikano valstybės sekretorių Pietro Paroliną paprašė teismo „nubausti už visus nusikaltimus“.


Nuo teismo proceso pradžios Vatikano muziejuose esančioje specialioje patalpoje, kur ant sienos kabo besišypsančio popiežiaus Pranciškaus portretas, įvyko daugiau kaip 80 posėdžių.


Procesą stabdė procedūriniai ginčai, o gynybos advokatai skundėsi, kad negali susipažinti su svarbiausiais įrodymais.


A.Becciu, daug po pasaulį keliavęs buvęs Vatikano diplomatas, beveik nuolat buvo teismo salėje.


Nuo 2011 iki 2018 metų jis buvo antrasis pagal svarbumą asmuo Valstybės sekretoriate, Vatikano departamente, kuris glaudžiausiai bendradarbiauja su popiežiumi.


Jis buvo perkeltas vadovauti kitam departamentui, o 2020 m. rugsėjį staiga atsistatydino, kai buvo informuotas apie prieš jį pradėtą tyrimą.


Iš pradžių, kaip jis sakė teismui, tai buvo susiję su tyrimu dėl 125 000 eurų Vatikano lėšų, kurias jis paaukojo labdaros organizacijai savo gimtojoje Sardinijoje ir kurios, prokurorų teigimu, buvo naudingos jo broliui, vadovavusiam tai organizacijai. Bet vėliau jis buvo įtrauktas į nekilnojamojo turto Londono Sloano gatvėje pirkimo ir pardavimo tyrimus.


Tarp kaltinamųjų yra du Londono sandoryje dalyvavę brokeriai Gianluigis Torzis ir Raffaele‘ė Mincione‘ė, taip pat Enrico‘as Crasso‘as, buvęs Vatikano investicijų valdytojas, ir buvęs Vatikano darbuotojas Fabrizio‘us Tirabassis


A.Becciu taip pat kaltinamas dėl mokėjimų sardinietei Cecilijai Marognai – ji taip pat teisiama, – kurie, jo teigimu, turėjo padėti derėtis dėl Malyje pagrobtos kolumbiečių vienuolės išlaisvinimo.


AFP inf.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)