Naujasis Kinijos gynybos ministras grasina Taivanui užkariavimu

Naujasis Kinijos gynybos ministras grasina Taivanui užkariavimu


Naujasis Kinijos gynybos ministras Li Shangfu pagrasino užkariauti Taivaną. Prieš Singapūre prasidedant Azijos saugumo konferencijai „Shangri-la dialogas“, generolas Li Shangfu susitikime su kolega iš Singapūro Ng Eng Henu pareiškė, jog Kinija nori taikaus „susivienijimo“, tačiau neleis, kad Taipėjue valdanti Pažangos partija (DPP) siektų nepriklausomybės.


„Mes niekuomet nežadėsime nenaudoti jėgos, –  penktadienį citavo jį valstybinė žiniasklaida. – Kinija turi būti suvienyta“. Kinijos vadovybė esą ryžtingai gins nacionalinį suverenumą ir teritorinį vientisumą.


Kinija demokratinę salą laiko savo dalimi. Tačiau šiandien 23 mln. gyventojų turintis Taivanas jau daugiau kaip septynis dešimtmečius turi savarankišką vyriausybę. Po Rusijos invazijos į Ukrainą išaugo nerimas, kad Kinija panašiai gali imtis jėgos prieš Taivaną.


JAV yra įsipareigojusios prisidėti prie salos gynybinių pajėgumų. Tai dabar pirmiausiai reiškia ginklų tiekimą. Tačiau JAV prezidentas Joe Bidenas yra pareiškęs, kad tuo atveju, jei Kinija puls Taivaną, JAV padės ir savo daliniais.

REKLAMA


JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas, kuris taip pat dalyvauja konferencijoje Singapūre, prašė Kinijos kolegos susitikti su juo. Tačiau Kinija tai atmetė. Vienas ginčytinų punktų yra tas, kad JAV 2018 m. generolui įvedė sankcijas, kurias Pekinas reikalauja atšaukti.


DPA inf.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)