Unikalus atvejis JAV istorijoje - buvusiam prezidentui D. Trumpui pateikti kaltinimai baudžiamojoje byloje

Unikalus atvejis JAV istorijoje - buvusiam prezidentui D. Trumpui pateikti kaltinimai baudžiamojoje byloje


Niujorko didžioji prisiekusiųjų žiuri ketvirtadienį pareiškė kaltinimus Donaldui Trumpui, kad jis per 2016 m. rinkimų kampaniją mokėjo pinigus pornografijos žvaigždei už tylą. D. Trumpas tapo pirmuoju buvusiu JAV prezidentu, kuriam pateikti baudžiamieji kaltinimai.


76 metų respublikonas neigia bet kokius nusikaltimus, susijusius su mokėjimais prieš rinkimus, kuriuos jis laimėjo ir tapo JAV prezidentu, o dabar žada dar kartą dalyvauti rinkimų kampanijoje ir tikisi būti perrinktas.


Buvęs lyderis, išgyvenęs dvi apkaltas ir trukdęs prokurorams tirti jo vaidmenį per riaušes Kapitolijuje ir slaptų bylų dingimą, dabar atsidurs teisme dėl sekso skandalo, susijusio su 44 metų filmų suaugusiesiems aktore Stormy Daniels.


D. Trumpo advokatė Susan Necheles naujienų agentūrai AFP sakė, kad veikiausiai kaltinimai teisme jam bus pareikšti kitą savaitę antradienį. D. Trumpas pavadino kaltinimus „politiniu persekiojimu ir kišimusi į rinkimus“, putojo prieš prokurorus ir savo oponentus demokratus bei pažadėjo, kad tai atsilieps jo įpėdiniui prezidentui Joe Bidenui.


CNN pranešė, kad gali būti ir daugiau kaltinimų, susijusių su sukčiavimu versle, tokiais atvejais paprastai paimami pirštų atspaudai, kaltinamasis nufotografuojamas ir net gali būti surakintas antrankiais.

REKLAMA


D. Trumpo sąjungininkai respublikonų stovykloje ir jo sūnūs pasmerkė, jų teigimu, vendetą, kuria siekiama sužlugdyti jo 2024 m. kampaniją. Atstovų rūmų pirmininkas respublikonas Kevinas McCarthy sakė, kad kaltinimai „nepataisomai pakenkė“ šaliai. Tačiau aukščiausias demokratas Adamas Schiffas, 2019 m. pirmosios D. Trumpo apkaltos vyriausiasis prokuroras, pavadino tai „blaiviu ir precedento neturinčiu pokyčiu“. Jo žodžiais, baudžiamasis kaltinimas buvusiam prezidentui ir jo suėmimas yra vienintelis toks atvejis Amerikos istorijoje, bet „toks yra ir neteisėtas elgesys, kuriuo D. Trumpas kaltinamas“.  


Prieš D. Trumpo pergalę lėmusius rinkimus S. Daniels gavo 130 tūkst. JAV dolerių, kad nepaviešintų jų pasimatymo, jos teigimu, įvykusio prieš dešimtmetį.  Nuspėdamas, kad gali sulaukti kaltinimų, D. Trumpas ragino rengti demonstracijas ir miglotai įspėjo, kad tai gali sukelti „potencialią mirtį ir sunaikinimą“, o tai „būtų katastrofa mūsų šaliai“.

REKLAMA


D. Trumpui taip pat gresia nusikaltimų tyrimai, susiję su 2020 m. rinkimais Džordžijoje ir 2021 m. sausio 6 d. Kapitolijaus šturmu. Išpuolį surengė buvusio prezidento šalininkai, siekę, kad J. Bidenui rinkimus pralaimėjęs D. Trumpas liktų prezidentu.  


Visus šiuos tyrimus D. Trumpas, laikomas pirmaujančiu respublikonų kandidatu į prezidentus per 2024 m. rinkimus, vadina politiniu persekiojimu. Priešininkai nerimauja, kad jei D. Trumpas būtų išteisintas, jam būtų lengviau „raganų medžiokle“ pavadinti visus kitus būsimus kur kas rimtesnius kaltinimus, pavyzdžiui, dėl pastangų panaikinti rinkimų rezultatus Džordžijoje.


Praėjusį šeštadienį D. Trumpas Teksase surengė pirmąjį prezidento rinkimų kampanijos mitingą.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)