Baltarusija siekia įkalinti S. Cichanouskają ir P. Latušką 19 metų

Baltarusija siekia įkalinti S. Cichanouskają ir P. Latušką 19 metų


Baltarusijos prokurorai paprašė teismo  Baltarusijos opozicijos lyderę Svetlaną Cichanovskają ir jos artimą padėjėją įkalinti beveik dviem dešimtmečiams. Jie abu teisiami už akių.


Šis siūlymas, apie kurį pranešė Baltarusijos valstybinė žiniasklaida, yra dalis ilgalaikės ir brutalios kampanijos, kuria siekiama nutildyti kritikus, 2020 metais vadovavusius istoriniams mitingams prieš autoritarinį lyderį Aleksandrą Lukašenką.


„Valstybinis prokuroras prašė (Svetlanai) Cichanouskajai ir (Pavelui) Latuškai skirti 19 metų kalėjimo“, – pranešė naujienų agentūra „Belta“, pridurdama, kad dar trims kaltinamiesiems siūlomos 12 metų laisvės atėmimo bausmės.


2020 metų prezidento rinkimuose pergalę iškovojusiai S. Cichanouskajai pateikta daug kaltinimų, tarp jų – ir valstybės išdavyste, „sąmokslu užgrobti valdžią“, ekstremistinės organizacijos kūrimu ir vadovavimu jai.


P. Latuška yra buvęs Baltarusijos kultūros ministras ir viena iš pagrindinių figūrų masinėse demonstracijose prieš A. Lukašenką, kuris per rinkimus pretendavo į šeštąją kadenciją. Tiek S. Cichanouskaja, kuri buvo priversta bėgti į Lietuvą, tiek P. Latuška dabar gyvena už Baltarusijos ribų.

REKLAMA


Praėjusį mėnesį duodama interviu agentūrai AFP S. Cichanouskaja teismo procesą pavadino „farsu“ ir teigė, kad jai bus skirta „daug, daug metų kalėjimo“.


Jos teismas vyksta po to, kai Baltarusijos valdžios institucijos į teisiamųjų suolą pasodino keletą kitų kritikų, įskaitant jos vyrą, kuriam buvo uždrausta kandidatuoti 2020 metų rinkimuose, ir Nobelio taikos premijos laimėtoją Alesį Bieliackį.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)