Suomija jau kitą savaitę gali oficialiai tapti NATO nare

Suomija jau kitą savaitę gali oficialiai tapti NATO nare


Po galutinio Turkijos pritarimo Suomija jau kitą savaitę gali tapti 31-ąja NATO nare.


Numatyta likusius formalumus sutvarkyti ateinančiomis dienomis. Jei viskas vyks pagal planą, tuomet Suomijos narystė gali būti patvirtinta jau antradienį ir trečiadienį vyksiančiame NATO užsienio reikalų ministrų susitikime. Tada, be kita ko, prie Aljanso būstinės Briuselyje bus iškilmingai iškelta Suomijos vėliava.


NATO šaltinių duomenimis, Turkijai ratifikavus Suomijos stojimo protokolus, dar bus reikalingi keli žingsniai. Ankara apie ratifikavimą turės oficialiai pranešti JAV valstybės departamentui.


Šis yra vadinamasis NATO steigiamosios sutarties depozitoriumas, atsakingas už dokumentų, susijusių su Šiaurės Atlanto sutartimi, registravimu.


NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas tada galės oficialiai pakviesti Suomiją prisijungti prie Aljanso. Kai Suomija deponuos atitinkamus dokumentus, taps oficialia organizacijos nare.


Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas prieš dvi savaites pareiškė, kad atsisako Suomijos narystės blokados. Turkijos parlamentas ketvirtadienį turėtų pritarti šalies narystei.

REKLAMA


Po Rusijos invazijos į Ukrainą Suomija kartu su Švedija praėjusią gegužę atsisakė dešimtmečius trukusios savo karinio neutralumo politikos ir pateikė paraiškas prisijungti prie NATO.


Ankara ilgai blokavo šalių prisijungimą, nurodydama, kad jos nepakankamai kovoja su „teroristinėmis organizacijomis“. Tačiau tai Turkija visų pirma taikė Švedijai. R. T. Erdoganas kovo viduryje paprašė Turkijos parlamento balsuoti dėl Suomijos paraiškos prisijungti prie NATO.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)