J. Bidenas: pasaulis keičia kryptį ir suka demokratijos link

J. Bidenas: pasaulis keičia kryptį ir suka demokratijos link


JAV prezidentas Joe Bidenas pareiškė, kad pasaulis keičia kryptį ir suka laisvės link. Jis tai sakė antrajam demokratijos aukščiausiojo lygio susitikimui, kuriame buvo kalbama apie Kiniją ir Rusiją.


Baltuosiuose rūmuose kalbėdamas daugiausia į virtualią sesiją susirinkusiam 121 lyderiui J. Bidenas oficialiai paskelbė, kad demokratijai visame pasaulyje remti skiriama nauja 690 mln. dolerių suma.


„Manau, kad tai yra lemiamas mūsų amžiaus iššūkis, ir šiandien su pasididžiavimu galime pasakyti, kad pasaulio demokratijos stiprėja, o ne silpsta. Pasaulio autokratijos silpsta, o ne stiprėja“, – sakė J. Bidenas.


„Dėl šiandien susirinkusių lyderių įsipareigojimo ir žmonių, kurie visuose pasaulio regionuose atkakliai reikalauja, kad jų teisės būtų gerbiamos, o balsas – girdimas, matome realius ženklus, kad padėtis keičiasi“, – aukščiausiojo lygio susitikime kalbėjo J. Bidenas.


JAV prezidentas, pakvietęs aštuoniais lyderiais daugiau nei į savo inauguracinį 2021 metų demokratijos aukščiausiojo lygio susitikimą, paminėjo Angolos pastangas kurti nepriklausomą teismų sistemą, Dominikos Respublikos ir Kroatijos kovos su korupcija planus, taip pat tai, kad JAV rinkėjai lapkričio mėnesį vykusiuose rinkimuose atmetė prezidento Donaldo Trumpo remiamus 2020 metų rinkimų rezultatų neigėjus.

REKLAMA


JAV remiama tyrimų grupė „Freedom House“ savo naujausioje metinėje ataskaitoje konstatavo, kad 2022 metais demokratijos padėtis pasauliniu mastu pablogėjo, tačiau vis daugėja šviesių vietų.


„Šiuo metu esame istorijos posūkio taške, kai sprendimai, kuriuos šiandien priimame, turės įtakos mūsų pasaulio raidai kelis ateinančius dešimtmečius, – sakė J. Bidenas. – Mūsų darbas – toliau kurti pažangą, kad vėl nepradėtume judėti klaidinga kryptimi, ir išlaikyti pagreitį“.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)