J. Bidenas užsibrėžė sumažinti biudžeto deficitą 3 trln. dolerių

J. Bidenas užsibrėžė sumažinti biudžeto deficitą 3 trln. dolerių


JAV prezidentas Joe Bidenas nori per dešimt metų šalies biudžeto deficitą sumažinti iš viso beveik 3 trln. dolerių (2,8 trln. eurų).


Tam, be kita ko, reikėtų padidinti mokesčius „turtingiesiems ir didžiosioms korporacijoms“, Baltuosiuose rūmuose sakė J. Bideno atstovė Karine Jean–Pierre. Be to, turėtų būti atsisakyta „nereikalingų išlaidų“ specialiųjų interesų grupėms, pavyzdžiui, farmacijos sektoriui ir naftos pramonei.


3 trln. yra gerokai daugiau nei 2 trln., apie kuriuos J. Bidenas kalbėjo vasarį skaitydamas metinį pranešimą. Pernai JAV biudžeto deficitas siekė 1,38 trln.


J. Bidenas ketvirtadienį pateiks biudžeto pasiūlymą kitiems biudžetiniams metams. Jis jau pažadėjo nemažinti socialinių išmokų ir stiprinti valstybinį sveikatos „Medicare“ draudimą vyresniems nei 65 metų amžiaus ir neįgaliems žmonėms.


Tačiau Jungtinėse Valstijose federalines išlaidas kontroliuoja Kongresas, o ne Baltieji rūmai. Kadangi Atstovų rūmuose daugumą turi opozicijoje esantys respublikonai, J. Bideno demokratams teks ieškoti kompromisų.

REKLAMA


J. Bideno biudžeto pasiūlymas veikiau yra savotiškas pageidavimų sąrašas su prezidento prioritetais. Respublikonai ketina pateikti savo biudžeto planus ir pagrindinį dėmesį skirti išlaidų mažinimui.


Tikėtina, kad J. Bidenas ginčą dėl biudžeto mėgins išnaudoti politiniams tikslams ir apkaltins respublikonus socialiniu šaltumu ir artumu didiesiems koncernams.


Manoma, kad J. Bidenas neužilgo oficialiai paskelbs sieksiantis perrinkimo 2024 metais vyksiančiuose prezidento rinkimuose.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>