J. Bideno patarėjas pripažino klaidą dėl „netyčia perkeltų“ slaptų dokumentų

J. Bideno patarėjas pripažino klaidą dėl „netyčia perkeltų“ slaptų dokumentų


Skandale dėl slaptų dokumentų laikymo privačiose patalpose JAV prezidento Joe Bideno komanda pripažino klaidą.


Po to, kai generalinė prokuratūra ketvirtadienį paskyrė specialųjį tyrėją, J. Bideno patarėjas Richardas Sauberis pareiškė: „Esame tikri, jog išsamus tyrimas parodys, kad šie dokumentai buvo perkelti netyčia ir kad prezidentas bei jo advokatai, aptikus šią klaidą, iš karto ėmėsi veiksmų“.


Praėjusiomis dienomis sužinota, kad jau prieš kelias savaites įvairiose vietose rasta konfidencialių dokumentų iš to meto, kai J. Bidenas buvo JAV viceprezidentas. Dokumentų, be kita ko, rasta privačiose biuro patalpose sostinėje Vašingtone bei garaže J. Bideno namuose Vilmingtone Delavero valstijoje.


Komentuodama specialiojo tyrėjo paskyrimą, J. Bideno atstovė Karine Jean-Pierre sakė, kad Baltieji rūmai nebuvo iš anksto apie tai informuoti ir kad informaciją sužinojo tik iš institucijos vadovo Merricko Garlando spaudos konferencijos.


Atstovė vengė atsakyti į žurnalistų klausimus, pavyzdžiui, kodėl Baltieji rūmai apie rastus dokumentus visuomenę informavo tik praėjus kelioms savaitėms. Ji tik atkakliai tvirtino, kad J. Bideno komandos veiksmai šiuo atveju buvo skaidrūs ir pavyzdiniai ir kad prezidentas labai rimtai vertina įslaptintos informacijos tvarkymą.


Šis atvejis J. Bidenui turėtų būti nemalonus tuo, kad leidžia jį lyginti su incidentu, kai slapti vyriausybės dokumentai buvo rasti pas jo pirmtaką Donaldą Trumpą. Pas buvusį prezidentą rasta tūkstančiai konfidencialių dokumentų, kuriuos jis laikė ir privačiai savo rezidencijoje „Mar-a-Lago“ Floridoje.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)