D. Trumpas paskelbė vėl sieksiantis JAV prezidento posto

D. Trumpas paskelbė vėl sieksiantis JAV prezidento posto


Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas paskelbė 2024 metais vėl sieksiantis aukščiausio šalies posto. „Amerikos sugrįžimas prasideda jau dabar“, - pareiškė 76-erių D. Trumpas antradienį savo Mar-a-Lago rezidencijoje Floridos valstijoje kalbėdamas kvietiniams svečiams.


D. Trumpas 2020-aisiais pralaimėjo rinkimus demokratui Joe Bidenui ir po vienos kadencijos buvo priverstas palikti Baltuosius rūmus. Tačiau savo pralaimėjimo jis iki šiol nepripažino.


Respublikonas D. Trumpas dabar gyrė savo pasiekimus per 2017-2021 metų kadenciją ir kritikavo, kad nuo tada, kai J. Bidenas yra poste, padėtis šalyje nuolat blogėja. „Netrukus mes vėl būsime didi šalis“, - pabrėžė jis.


D. Trumpas apie savo kandidatavimą paskelbė praėjus savaitei po Kongreso ir gubernatorių rinkimų JAV, per kuriuos, priešingai nei tikėtasi, respublikonai neiškovojo akivaizdžios pergalės. Dėl prasto respublikonų pasirodymo, be kita ko, kaltinamas D. Trumpas, kuris aktyviai kišosi į rinkimų kampaniją ir viešai rėmė daug dešiniųjų kandidatų. Tai gali apsunkinti jo planus: nes kad galiausiai taptų oficialiu savo partijos kandidatu 2024 metų rinkimuose, jis turi laimėti pirminius rinkimus partijos viduje.

REKLAMA


D. Trumpui pavojingas gali tapti, pavyzdžiui, Floridos gubernatorius Ronas DeSantis. 44-erių politikas kadencijos vidurio rinkimuose buvo patvirtintas pareigose didele balsų dauguma. Nors jis laikosi panašaus griežto kurso, tačiau pats neatrodo ekscentriškas. Ir kiti žinomi respublikonai jau užsimena apie kandidatavimą, pavyzdžiui, buvęs viceprezidentas Mike‘as Pence‘as. Nuosaikesniam partijos sparnui, manoma, gali atstovauti Virdžinijos gubernatorius Glennas Youngkinas.


D. Trumpas 2017-2021 metais buvo JAV viceprezidentas. Jungtinėse Valstijose vienas asmuo dvi kadencijas gali būti prezidentu, nesvarbu, ar iš eilės, ar ne. Per rinkimus po dvejų metų D. Trumpui bus 78-eri.


J. Bidenas: „Trumpas nuvylė Ameriką“


Prezidentas Joe Bidenas trečiadienį į Donaldo Trumpo pranešimą, kad vėl kandidatuos JAV prezidento rinkimuose, reagavo sakydamas, jog respublikonas „nuvylė“ savo šalį, kol ėjo šias pareigas.

REKLAMA


„Donaldas Trumpas nuvylė Ameriką“, – rašė J. Bidenas tviteryje iš Balio, kur dalyvavo paskutinę G20 aukščiausiojo lygio susitikimo dieną.


Komentarą papildė vaizdo įrašų kompiliacija, kurioje sakoma, kad D. Trumpas „vadovavo ekonomikos manipuliacijoms turtingųjų naudai“, „atakavo sveikatos apsaugą“, „pataikavo ekstremistams“, „kėsinosi į moterų teises“ ir „kurstė minią smurtauti“ bandydamas paneigti savo pralaimėjimą J. Bidenui 2020 metų rinkimuose.


Vėliau, dalyvaujant iškilmingoje mangrovių sodinimo ceremonijoje kartu su kitais G20 šalių vadovais, žurnalistai paklausė J. Bideno ir Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono, kaip jie reagavo į D. Trumpo pranešimą.


Jie abu trumpai pažvelgė vienas į kitą, ir J. Bidenas atsakė „ne itin“, o E. Macronas liko nebylus.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)