Kyjivas: baimė verčia V. Putiną dislokuoti branduolinius ginklus Baltarusijoje

Kyjivas: baimė verčia V. Putiną dislokuoti branduolinius ginklus Baltarusijoje


Ukraina laiko Rusijos prezidento Vladimiro Putino planą Baltarusijoje dislokuoti taktinius branduolinius ginklus skatinamu baimės, kad Kremlius gali pralaimėti karą.


„(Vladimiras) Putinas pernelyg nuspėjamas“, – tviteryje pareiškė Ukrainos prezidento patarėjas Mychailo Podoliakas. Jis sakė, kad šis pranešimas rodo, jog V. Putinas pripažįsta bijantis pralaimėti karą Ukrainoje. Be to, jis dar kartą patvirtino, kad yra susijęs su nusikaltimais, nes pažeidžia Branduolinių ginklų neplatinimo sutartį, sakė M. Podoliakas.


V. Putinas šeštadienį paskelbė, kad Rusija dislokuos Baltarusijoje branduolinius ginklus. Jis tvirtino, kad Maskva neperduos Minskui ginklų kontrolės, o tik laikys raketas šalyje. V. Putino teigimu, Maskva elgiasi ne kitaip nei Vašingtonas, taip pat dislokuojantis branduolinius ginklus Europos šalyse, savo sąjungininkėse. Pasak V. Putino, Rusija laikosi tarptautinių sutarčių.


Tai pirmas nuo praėjusio amžiaus dešimtojo dešimtmečio kartas, kai Baltarusijoje bus dislokuotos branduolinės raketos. Sovietų Sąjungai subyrėjus Minskas perdavė Rusijai Baltarusijoje dar likusius branduolinius ginklus.

REKLAMA


Vakarų nepripažįstamas Baltarusijos prezidentas  Aliaksandras Lukašenka, politiškai ir ekonomiškai priklausomas nuo V. Putino, prašė Maskvos branduolinių ginklų dar prieš plataus masto invaziją, taip pat pataisė Konstitucija – dabar ji nesako, kad Baltarusija yra branduolinių ginklų neturinti valstybė.


Lenkija: tai didina grėsmę taikai Europoje


Lenkija griežtai sukritikavo Rusijos prezidento Vladimiro Putino pareiškimą apie ketinimus kaimyninėje Baltarusijoje dislokuoti taktinį branduolinį ginklą.


„Smerkiame šį grėsmės taikai Europoje ir pasaulyje didinimą“, – sekmadienį Varšuvoje sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas, kurį cituoja agentūra PAP.


V. Putinas šeštadienio vakarą per valstybinę televiziją pareiškė, kad Maskva ir Minskas susitarė dėl šio žingsnio. Rusija esą taip nepažeis tarptautinės branduolinio ginklo neplatinimo sutarties.


Baltarusija yra ir Rusijos, ir Lenkijos, ir Ukrainos, kuri jau dagiau kaip metus kovoja su rusų dalinių invazija, kaimynė.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)