Pasaulio bankas: Ukrainos atkūrimui ir atsigavimui reikia 411 mlrd. JAV dolerių

Pasaulio bankas: Ukrainos atkūrimui ir atsigavimui reikia 411 mlrd. JAV dolerių


Praėjus kiek daugiau nei metams nuo Rusijos įsiveržimo į Ukrainą, šalies atstatymo ir atkūrimo poreikiai išaugo iki 411 mlrd. JAV dolerių, pranešė Pasaulio bankas.


Remiantis bendrai Ukrainos vyriausybės, Pasaulio banko, Europos Komisijos ir Jungtinių Tautų atliktu vertinimu, manoma, kad 2023 m. Kyjivui reikės „14 mlrd. JAV dolerių investicijoms į svarbiausią ir pirmučiausią atkūrimą bei atsigavimą“. Šiems poreikiams patenkinti papildomai reikės 11 mlrd. JAV dolerių be to, ką Ukrainos vyriausybė jau numatė 2023 m. biudžete.


2022 m. vasario pabaigoje Rusijos pradėta invazija į Ukrainą privertė persikelti milijonus žmonių, dėl karo padarinių pakilo pasaulinės maisto ir energijos kainos.


„Energetikos infrastruktūra, būstas, kritinė infrastruktūra, ekonomika ir išminavimas yra penki mūsų šių metų prioritetai“, – sakoma Ukrainos ministro pirmininko Denyso Šmyhalo pranešime. Jis pridūrė, kad dalis rekonstrukcijos darbų jau atlikta.


Tačiau D. Šmyhalas perspėjo, kad „šiuo metu žalos dydis ir atkūrimo poreikiai neapima duomenų apie infrastruktūros, būsto ir verslo nuostolius okupuotose teritorijose“. Kai gynybos pajėgos šias teritorijas išlaisvins, valdžios institucijos pradės jose atkūrimo darbus.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)