Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos sekretorius: Rusija rengia planą „žemė mainais į taiką“

Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos sekretorius: Rusija rengia planą „žemė mainais į taiką“


Rusija rengia padėties Ukrainoje destabilizavimo scenarijų kaip vienintelį išsigelbėjimą nuo savo karinio pralaimėjimo. Šiuo tikslu RF tarptautinėse platformose ir Ukrainoje per savo „ekspertus“ mėgina prastumti idėją, kad esą Ukraina mainais už karo pabaigą turi atsisakyti Donecko ir Luhansko sričių bei Krymo.


Kaip praneša „Ukrinform“, Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos (NSGT) sekretorius Oleksijus Danilovas tai rašo leidinyje „Ukrainska pravda“ paskelbtame straipsnyje.


„Vidinė destabilizacija Ukrainoje yra vienintelis Rusijos išsigelbėjimas nuo karinio pralaimėjimo ir Putino režimo žlugimo. Todėl Kremlius stengiasi į kraujotakos sistemą paleisti nuodingą virusą – idėją apie kompromiso galimybę. Esą tereikia Ukrainos sutikimo mainais už karo pabaigą atsisakyti Donecko ir Luhansko sričių bei Krymo.


Pagal šį scenarijų dirbama plačiu mastu ir įvairiomis kryptimis. Kremlius savo planuose deda viltis į ukrainiečių nuovargį, sąjungininkų ir partnerių išsekimą, rinkimus Jungtinėse Valstijose ir Europoje, ekonominę krizę ir Rusijos išteklių poreikį“, – rašo O. Danilovas.

REKLAMA


Pasak jo, tarptautiniuose susitikimuose Rusijos atstovai gąsdina ir įtikinėja, kad dalies Ukrainos teritorijų iškeitimas į taiką yra geriausia išeitis.


NSGT sekretorius prognozuoja, jog netrukus Ukrainoje įvairūs „ekspertai“ pradės skleisti naratyvą, kad labai reikia taikos, kad Vakarai išduoda Ukrainą, o Ukrainos rytuose ir Kryme gyvena tik "separatistai" ir "vatnikai", ten žmonėms išplautos smegenys, sugriauta ekonomika ir nuniokoti miestai.


„Bet tokie tvirtinimai yra kliedesys ir nusikaltimas, mažiausiai – kėsinimasis į valstybės teritorijos  vientisumą, o daugiausiai – išdavystė. Krymas, Donecko ir Luhansko sritys, visi kiti laikinai okupuoti šalies regionai yra suvereni Ukrainos teritorija, kuri nekeičiama ir neparduodama. Tereikia pakliūti į šiuos pasirinkimo tarp nuolaidų ir karo spąstus – ir vėl sulauksite karo“, – pabrėžė O. Danilovas.


Jo manymu, Putino valdžia tokį susitarimą – „žemė mainais į taiką“ – laiko tarpiniu etapu siekiant pagrindinio tikslo – sunaikinti Ukrainą ir užgrobti visą jos teritoriją.

REKLAMA


Pagrįsdamas savo nuomonę, O. Danilovas pabrėžė, kad tokiu atveju Rusija gautų reikiamą operatyvinę pauzę savo ginkluotosioms pajėgoms, o svarbiausia – Kremlius į Ukrainos visuomenę paleistų destruktyvų skaldymo virusą, keliantį pasipiktinimą ir nepasitenkinimą.


„Dabar, kai 95 proc. ukrainiečių tiki pergale kare, kompromisas su agresoriumi sukeltų neišvengiamą pilietinį protestą. O jei bus sumaniai žaidžiama apnuogintais Ukrainos visuomenės nervais ir eskaluojama  amžina korupcijos tema, suteikiamas balsas pritilusiems „rusų pasaulio“ mylėtojams, kurstomos įvairių oponentų politinės ambicijos, tai šalis neišvengiamai pateks į ūmią politinės krizės fazę. Ir būtent tuo metu Rusija smogtų naują smūgį“, – rašo NSGT sekretorius.


Pasak O. Danilovo, šiame kare negali būti lygiųjų ir nėra pustonių. „Ukraina turi laimėti, o Rusija – pralaimėti. Kompromisas ir nuolaidos yra kelias į pralaimėjimą ir valstybingumo praradimą“, – apibendrino jis.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)