Siekdamos energetinės nepriklausomybės nuo Rusijos, Graikija ir Bulgarija planuoja tiesti naftotiekį

Siekdamos energetinės nepriklausomybės nuo Rusijos, Graikija ir Bulgarija planuoja tiesti naftotiekį


Graikija ir Bulgarija ketvirtadienį pradėjo įgyvendinti planus tiesti žaliavinės naftos naftotiekį, kad užsitikrintų energetinę nepriklausomybę nuo Rusijos.


Per Bulgarijos prezidento Rumeno Radevo vizitą Atėnuose abiejų ES kaimynių energetikos ministrai pasirašė susitarimo memorandumą.


Graikijos ministras pirmininkas Kyriakosas Mitsotakis teigė, kad projektas, sujungsiantis Graikijos miestą Aleksandrupolį su Bulgarijos Juodosios jūros miestu Burgasu, sustiprins „regiono energetinį saugumą“, padėdamas išstumti rusišką produkciją.


Žaliavinė nafta būtų tanklaiviais pristatoma į Aleksandrupolio uostą, o iš ten naftotiekiu būtų gabenama į Burgasą. Burgase yra vienintelė Bulgarijos naftos perdirbimo gamykla.


Graikija jau tiekia gamtines dujas Bulgarijai kitu dujotiekiu. Pernai Rusija sustabdė gamtinių dujų tiekimą Bulgarijai, dėl karo Ukrainoje pašlijus Maskvos ir ES santykiams.


Šis planas keičia ankstesnę, dar 1995 metais sukurtą schemą, pagal kurią Bulgarija ir Graikija ketino tiekti rusišką žaliavinę naftą į Burgaso uostą, o paskui vamzdynais – į Aleksandrupolį.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)