Afganistano moterims uždrausta siekti aukštojo mokslo

Afganistano moterims uždrausta siekti aukštojo mokslo


Talibano valdoma Aukštojo mokslo ministerija uždraudė studentėms Afganistane registruotis į 2023 m. stojamąjį egzaminą universitetuose.


Taip teigiama laiške, išsiųstame privatiems universitetams ir aukštojo mokslo įstaigoms, šeštadienį pranešė vietos transliuotojas TOLOnews.


Laiške teigiama, kad studentės negali registruotis tol, kol nebus paskelbtas papildomas pranešimas.


Vėliau Aukštojo mokslo ministerijos pareigūnai patvirtino laišką ir pranešimą naujienų agentūrai dpa.


Talibanui grįžus į valdžią 2021 metų rugpjūtį, Afganistanas tapo vienintele šalimi pasaulyje, draudžiančia moterims siekti išsilavinimo.


Talibanas iš pradžių uždraudė paauglėms merginoms toliau lankyti mokyklą po šeštos klasės. Neseniai iki atskiro pranešimo buvo sustabdytas moterų mokymasis universitete. Uždrausdamas moterims studijuoti, Talibanas rėmėsi, jo teigimu, islamiškų aprangos taisyklių ir bendrojo ugdymo tvarkos pažeidimais.


Šią savaitę UNESCO Tarptautinę švietimo dieną paskyrė merginoms ir moterims Afganistane. JT generalinis sekretorius paragino ekstremistus panaikinti draudimą Afganistano moterims ir merginoms įgyti vidurinį ir aukštąjį mokslą.


Be to, Islamo bendradarbiavimo organizacija, tarpvyriausybinė grupė, atstovaujamą visų šalių, kuriose daugumą sudaro musulmonai, atmetė Talibano teiginį, kad su afganų moterimis elgiamasi pagal islamo šariato įstatymus.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)