Turkijos prezidentas R. T. Erdoganas ketina „paskutinį kartą“ siekti perrinkimo

Turkijos prezidentas R. T. Erdoganas ketina „paskutinį kartą“ siekti perrinkimo


Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas sieks dar vienos kadencijos ir pergalės atveju jai pasibaigus paliks postą.


Jis teigia „paskutinį kartą“ prašąs gyventojų paramos kitais metais vyksiančiuose rinkimuose, sakė R. T. Erdoganas savo kalboje Šiaurės Turkijos Samsuno mieste. Tada po galimos naujos kadencijos esą bus metas estafetės lazdelę perduoti jaunesniems politikams.


Turkijos prezidento kadencija yra penkeri metai. Vadinasi, R. T. Erdoganas, remiantis minėtu jo pareiškimu, vėliausiai 2028-aisiais baigs eiti pareigas. R. T. Erdoganas tikisi pergalės sau ir savo Teisingumo ir plėtros partijai (AKP) tikriausiai birželį vyksiančiuose prezidento ir parlamento rinkimuose.


Visi dėlto valdančioji partija dėl daugiau nei 84 proc. infliacijos patiria didelį spaudimą. Šešios Turkijos opozicinės partijos apsijungė su tikslu pakeisti R. T. Erdoganą ir jo AKP vyriausybę. Stebėtojai mano, kad partijos skirs bendrą kandidatą. Aljansas pergalės rinkimuose atveju ketina keisti konstituciją, kad valdymo sistema vėl būtų parlamentinė.

REKLAMA


68-erių R. T. Erdoganas valdžioje yra nuo 2003-iųjų – pradžioje jis buvo premjeras, o nuo 2014-ųjų – prezidentas. 2018 metais po konstitucijos reformos parlamentinio valdymo sistemą pakeitus prezidentine jis įgijo daugiau galių.


Dabar galiojanti konstitucija leidžia būti prezidentu ne daugiau kaip dvi kadencijas. Kad po galimo perrinkimo 2023-iaisiais vėl galėtų kandidatuoti, R. T. Erdoganas turėtų vėl keisti konstituciją.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 18 (2024)

    Savaitė - Nr.: 18 (2024)