ES siekia sudaryti kolegiją dėl Kinijos ekonominio spaudimo Lietuvai

ES siekia sudaryti kolegiją dėl Kinijos ekonominio spaudimo Lietuvai


Europos Sąjunga (ES) pranešė, kad kreipėsi į Pasaulio prekybos organizaciją (PPO), prašydama sudaryti kolegiją dėl Kinijos ekonominio spaudimo Lietuvai.


Be šios kolegijos ES paprašė sudaryti dar vieną, kuri nagrinėtų, kiek teisėta tai, kad Kinija apriboja ES aukštųjų technologijų patentų savininkų galimybes kreiptis į bloko teismus, jog būtų veiksmingai apsaugotos ir užtikrinamos jų teisės.


„Abiem atvejais Kinijos priemonės daro didelę žalą Europos įmonėms“, – sakoma Europos Komisijos (EK) pranešime.


Pasak Komisijos, Kinija Lietuvai pritaikė „diskriminacinio pobūdžio“ priemones, kurios neigiamai veikia prekybą ES viduje ir bloko tiekimo grandines bei kenkia ES vidaus rinkos funkcionavimui. „Šių priemonių atšaukimas atitinka ES ekonominius ir strateginius interesus“, – priduriama EK pranešime.


Už prekybą atsakingas vykdomasis EK pirmininkės pavaduotojas Valdis Dombrovskis sakė: „Kinija yra svarbi ES prekybos partnerė; tai teikia akivaizdžios ekonominės naudos abiem šalims. Geri partneriai gerbia vieni kitus ir turėtų siekti visiems užtikrinti vienodas sąlygas.

REKLAMA


Todėl kai Kinija pažeidžia pasaulines prekybos taisykles arba ES valstybei narei taiko ekonominę prievartą ir tai daro poveikį mūsų bendrajai rinkai, mūsų pareiga – ginti savo teises.


Pirmenybę teikėme tam, kad šios dvi svarbios sisteminės bylos būtų išspręstos per konsultacijas, ir tam skyrėme daug laiko. Tačiau tai nedavė rezultatų. Todėl neturime kito pasirinkimo, kaip tik prašyti sudaryti šias PPO kolegijas.“


Kinija ekonominio spaudimo Lietuvos atžvilgiu ėmėsi po to, kai Vilniuje pradėjo veikti Taivaniečių atstovybė. Pekinas tvirtino, kad sprendimas pavadinti atstovybę „taivaniečių“ vardu rodo Taivano mėginimus veikti kaip nepriklausomai valstybei, o tai, komunistinės valstybės atstovų įsitikinimu, prieštarauja „Vienos Kinijos“ politikai.


ES duomenimis, Kinijai ėmusis priemonių prieš Lietuvą, dvišalės prekybos apimtys šių metų sausio–spalio mėnėsiais, palyginti su analogišku praėjusių metų laikotarpiu, sumenko 80 proc.

REKLAMA


PPO ginčų sprendimo taryba (GST) ES prašymą aptars kitame posėdyje gruodžio 20 d. Kolegijos sudarymui Kinija gali prieštarauti vieną kartą. Jei ji tai padarys, ES atnaujins savo prašymą ir kolegija bus sudaryta GST posėdyje kitų metų sausio 30 d.


Kolegijos procedūros gali trukti iki pusantrų metų.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 18 (2024)

    Savaitė - Nr.: 18 (2024)